Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Felaktig medicinering efter IT-problemen

Region Skåne har drabbats av fortsatta omfattande problem med sitt IT-system under fredagen. Under vissa perioder har sjukvårdspersonalen inte kommit åt uppgifter om de inlagda patienterna. En Lex Maria-anmälan efter en felaktig medicinering har nu lämnats in.

Beredskapen har höjts på bland annat Helsingborgs, Ängelholms och Trelleborgs sjukhus.
– Man ställer in operationer och dirigerar om ambulanser. Det här är så illa som det kan bli när vi doktorer inte har tillgång till något. Inga medicinlistor, ingenting, säger en läkare. 
– Så här får det inte gå till. Nu kan ingen hävda längre att det inte är patientfarligt. Det här är patientfarligt, säger läkaren.
Under fredagseftermiddagen kom uppgifter om att systemen började fungera igen. Men problemen har kommit och gått under flera dagar. 
– Ett tag har det sett bättre ut, sedan har det blivit sämre igen. Det är svårt att få grepp om situationen, säger Sara Frostberg-Lowery pressekreterare på Region Skåne. 
Den Lex Maria-anmälan som har lämnats in gäller de stora problmen med IT-systemet under förra veckan. I anmälan från kirurgidivisionen konstateras att personalen då inte kunde läsa journaler, läkemedelslistor och labvärden. 
Det bedöms att det var ”risk för allvarlig vårdskada”. Det utfördes en felaktig medicinering och det var också en ”allmänt riskfylld vårdsituation” på grund av problemen att ge medicin, heter det i anmälan till Socialstyrelsen. 
De ansvariga sitter just nu i ett möte för att försöka att ta reda på vad som inte fungerar som det ska med Region Skånes IT-system.
Trafiken går fortfarande upp och ned, säger Ewamay Cederholm som är regionens verksamhetschef på IT/MT-divisionen. 
Men vad beror de här felen på? De startade ju redan förra torsdagen?
– Våra leverantörer jobbar efter olika spår, svarar Ewamay Cederholm. Vi gör en ny avstämning efter klockan 13 i eftermiddag. Då vet jag lite mer.
Men kommer vårdpersonalen åt patientjournalerna nu?
– Ja, det gör man men det är som sagt segt. 
Alla Region Skånes IT-leverantörer, inklusive Microsoft, ska vara inkallade för att försöka lösa problemen. 
Gå till toppen