Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Premiär i Malmö föräldrecykling i karavan

Visserligen småregnade det och var ganska svalt.
Men det hindrade inte ett tjugotal Malmöpensionärer från en teståktur med Christianiacyklar på fredagseftermiddagen.
Den danska succéidén är på väg att bli verklighet i Malmö.

Karavanen med sju färglada cykelekipage väckte viss uppståndelse när den gav sig iväg från äldreboendet på Danska vägen för en rejäl tur kring Bulltoftaområdet.
– Nyfikenheten hos våra boende har varit så stor att vi får köra dubbla turer i dag, sa Therese Lönnberg, sektionschef på äldreboendet.
Med viss möda och lite besvär lyckades Ingalill Jönsson och Ulla Eriksson knö in sig i framsätena på en av cyklarna, trampad av initiativtagaren Kalle Albjär.
Han läste om det danska experimentet "Cykling uden alder" i HD–Sydsvenskan och tände på alla trampor.
I Danmark har ett fyrtiotal äldreboenden köpt eller hyrt cyklar av Christianiamodell. Cyklarna trampas av frivilliga, och de boende får verklighetsnära utflykter i friska luften.
Cykelentusiasten Kalle Albjär tyckte att cykelvänliga Malmö borde ta efter. Efter ett informationsmöte på förmiddagen om projektet för kommunala höjdare blev försöksturen verklighet.
Cyklarna var inlånade från Danmark och trampades delvis av personal från Clarion Hotel & Kongress Malmö Live som engagerat sig i projektet.
Äldreboendets Therese Lönnberg hoppas att det snart finns kommunala cyklar.
– Vi har boende som inte sett sig omkring i Malmö på länge. Att cyklas omkring så här ger ju en helt annan upplevelse än att åka runt i buss eller bil.
Gå till toppen