Malmö

Flera demonstrationer under kvinnodagen

”Det är väldigt glad stämning, mycket rosa ballonger och musik. Polisen säger att det har varit hur lungt som helst”.

Kockan 13 inleddes den andra demonstrationen på Gustav Adolfs torg.Bild: Hussein El-Alawi
Aldrig förr har så många demonstrerat på Internationella kvinnodagen i Malmö. Och i år hade Malmöborna flera demonstrationer att välja på. Redan 11.30 samlades människor på Möllevångstorget för att delta i en demonstration arrangerad av nätverket Feminism underifrån.
– Det är första gången sedan 2009 som en utomparlamentarisk demonstration arrangeras den 8 mars i Malmö, säger Sofie Johansson, presstalesperson för nätverket. 
Klockan 13 var det dags för demonstration nummer två på Gustav Adolfs torg, arrangerad av bland andra Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, och Feministiskt initiativ.
Demonstrationen inleddes med tal av Amela Hodzic, regionråd för Socialdemokraterna, som underströk behovet av en feministisk omfördelningspolitik.
– Det finns fortfarande stora utmaningar kvar, vi kan aldrig luta oss tillbaka och känna oss nöjda. Därför är den 8 mars en viktig dag. Kvinnor tjänar 3,6 miljoner kronor mindre än män på en livstid. Det behövs en feministisk omfördelningspolitik.
I folkmassan stod Carina Listerborn tillsammans med sin dotter Mona Listerborn Baeten. Carina Listerborn tycker att det är viktigare än någonsin att demonstrera en dag som denna.
– Ibland känns det som att jämställdheten tar ett steg framåt och två steg bakåt. Det händer mycket bra saker: medvetenheten har ökat, fler män engagerar sig idag, men mycket våld, sexism och hot riktas mot kvinnor i dagens samhälle, särkilt mot dem som sticker ut. Om man inte visar vad man står för tillhör man den tysta massan, säger hon.
Gruppen tågade sedan vidare från Gustav Adolfs torg förbi Triangeln. Ur högtalare pumpades Linda Pira, Cleo och Fevens gamla klassiker "Bränn bh:n" och överallt syntes Fi:s rosa ballonger.
"Vad ska vi göra? Krossa sexismen!" och "Kuk eller fitta, det kan väl kvitta", ropade demonstranterna.
Två dialogpoliser i täten av tåget hade väldigt lite att föra dialog kring.
– Det har varit hur lugnt som helst, intygar polisen Johannes Dontsios som berättar att det brändes av några bengaler i den utomparlamentariska demonstrationen, men det var också allt.
Vänsterpartiska riksdagsledamoten Rossanna Dinamarca var en av dem som valde att spendera Internationella kvinnodagen i Malmö.
– Det känns viktigt att markera genom att komma hit, det är ju årsdagen för attacken. Det var inte bara en attack mot Showan (Shattak), det var en attack mot demokratin, säger hon till Sydsvenskan.
I sitt tal i Folkets park började hon med att hylla Malmös feministiska och antirasistiska engagemang. Sedan argumenterade hon för en individualiserad föräldraförsäkring, och passade på att rikta en känga mot regeringen.
– Kvinnor som idag går ut på arbetsmarknaden kommer bli pensionärer innan uttaget blir jämställt. En regering som gör anspråk på att vara feministisk måste våga mer, sa hon och syftade på den extra pappamånad som Socialdemokraterna har lagt fram som förslag.
Innan hon klev av scenen skanderade hon:
– Björn Söder är inte vår talman! Fortsätt kämpa Malmö, till publikens jubel.
Malin Garptoft, Sara Berntsson och Bella Bryngelsson tyckte att det var viktigt att visa att de står bakom den feministiska kampen.Bild: Johanna M Karlsson
Representanter från bland annat Vänsterpartiet, Feministiskt initiativ, Socialdemokraterna och Miljöpartiet talade på Gustav Adolfs torg.Bild: Hussein El-Alawi
Flera bengaler tändes efter den tidigare demonstrationen i Malmö.Bild: Hussein El-Alawi
Kusinerna Alva Arvanitis, 8 år, och Ture Lindberg Larsson, 7, är vana demonstranter. Dagen till ära har dom gjort egna plakat.Bild: Sofie Dahlstedt
”Det känns viktigare att vara här idag än någonsin med tanke på vad som hände förra året. Om man inte visar vad man står för tillhör man den tysta massan” säger Carina Listerborn, här tillsammans med Mona Listerborn Baeten.Bild: Sofie Dahlstedt
Daniel Bengtsson: ”Vi lever ju i ett ojämställt samhälle och det är viktigt att lyfta upp varje dag egentligen. Men man känner mycket glädje och gemenskap med andra en sådan här dag. Det är väldigt viktigt.”Bild: Sofie Dahlstedt
Milena Svensson: ”Det är viktigt att uppmärksamma strukturerna som finns i samhället som gör att vi inte får lika lön, samma bemötande, eller rättigheter.”Bild: Sofie Dahlstedt
Ida Mattsson: ”Jag är här för att jag tycker att det är viktigt att uppmärksamma att vi måste jobba ännu mer för jämställdhet. Alla ska ha samma rättigheter oavsett religion, sexualitet eller kön.”Bild: Sofie Dahlstedt
-
Läs alla artiklar om: Internationella kvinnodagen 2015
Gå till toppen