Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon kan ljuga ihop en historia

Två gånger hittills har Christina Strömwall stått på lilla mejeriets scen i Kävlinge och ljugit publiken rakt upp i ansiktet.
På onsdag är det dags igen.

Christina Strömwall är bra på att berätta, både för barnen på biblioteket i Sköndalsskolan och för en äldre publik.Bild: Ingemar D Kristiansen
Då är det återigen dags för "Lögn eller sanning" där Christina Strömwall tillsammans med två andra berättare försöker få publiken att gissa vilken av deras historier som är sann eller bara ljug.
– Hittills har de inte varit så jättebra på att gissa eller så är det berättarna som varit så bra på att ljuga, berättar hon och lägger till att en gång fick hon nästan inte dela ut priserna till de som gissat bäst.
– Jag hade köpt tre chokladaskar som priser och först såg det inte ut som om vi skulle kunna dela ut alla men till sist fanns det tre vinnare.
Då var det ändå cirka 50 personer i publiken.
Hur gör man då när man ljuger ihop en bra historia?
– För det första måste det finnas ett korn av sanning i den. Platserna den handlar om får gärna finnas liksom personerna och sedan måste ljuget vara så bra att det är svårt att veta att det är ljug, förklarar hon.
Sist berättade hon bland annat om ett mystiskt grund som förr fanns utmärkt på sjökort. Att grundet sedan bevisats vara en hägring och plockades bort från sjökorten sade hon inte förrän hon avslöjade sanningen.
En annan sanning är att showen inte alls är hennes egen idé.
– Det här är stort i Danmark och när vi i föreningen Skånska berättare håller våra årliga större sammankomster brukar vi avsluta med just "Lögn eller sanning", förklarar hon.
Sant är däremot att när hon föreslog för Musik i Kävlinges ordförande Olof Samuelsson att de skulle göra en föreställning ihop så nappade han direkt.
Därför ser föreställningarna ut som de gör med berättande varvat med musik. Ett koncept som hittills slagit väl ut.
– Vi hade väl 50 personer i publiken den första gången och 40 senast. Blir vi fler på onsdag så får vi väl sätta in fler stolar.
En av gästerna då blir arkeologen Anders Ödman. Den andra gästen är berättaren Anna Lundquist.
För musiken står Almaz Yebio.
Gå till toppen