Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Husblatte” hör inte hemma i rumsrena medier

Alice Teodorescu kallades för ”husblatte” i Sveriges radio. Epitetet hör inte hemma i rumsrena medier, skriver Rakel Chukri.

Rakel Chukri, kulturchef.
Alice Teodorescu är en debattör som på relativt kort tid har gjort karriär inom medievärlden. Hon blev nyligen utnämnd till politisk redaktör på Göteborgs-Posten – ett bisarrt val eftersom ledarsidan är liberal medan Teodorescu profilerat sig som en konservativ skribent.
Men något gick snett när Tankesmedjan i P3 utsåg henne till veckans analysobjekt i podden ”Veckans boss”. I fredagens program citerades bland annat sexistiska Flashback-uttalanden om Teodorescu – minst sagt smaklöst. Man stannade dock inte där utan en av programledarna uppmanade Teodorescu att inte vara en ”husblatte”.
Reaktionerna efteråt kan sammanfattas med ordet kaoz. Kritiken mot redaktionen var legitim, men Anne Sseruwagi, ansvarig utgivare för Tankesmedjan, förblev oförstående. I ett pressmeddelande skrev hon att Tankesmedjan sparkade uppåt och att det måste ”vara möjligt att göra bitande satir även om oss invandrade svenskar – både kvinnor och män – som nått maktpositioner [...]”.
Skämta på, säger jag. Men epitet som ”husblatte” hör inte hemma i rumsrena medier. Det är ett ord som används för att peka ut svikare, personer som ska ha förrått sin bakgrund. Nyamko Sabuni (Fp) beskrevs till exempel flera gånger som ett politiskt alibi och en ”Onkel Tom”. Samma sak med konstnären Makode Linde och en hel drös borgerliga skribenter som har ansetts representera fel åsikter om rasism.
Politiska debatter ska kunna vara hårda, men att beskriva vissa mörkhåriga debattörer som viljelösa marionetter är inte ett godtagbart argument. Det finns inte några stentavlor med värderingar som alla (så kallade) invandrare delar.
Jag har lite till övers för Nyamko Sabunis åsikter. Ännu mindre för Teodorescus. Men det är politiken man ska bemöta. Den som vill kritisera Teodorescu behöver dessutom inte anstränga sig särskilt mycket. I en krönika om yttrandefrihet gjorde hon en tarvlig koppling mellan en bråkig åttaårig pojke som hette Muhammed och terroristattacker. Hon har återkommande beskrivit Sverige som ett slags tukthus där det politiskt korrekta är upphöjt till lag.
När hon i en chatt på GP.se fick frågan om medierna hade gett en felaktig bild av hennes tillsättning svarade hon: ”Man ska aldrig lita på media, oftast är det mycket värre och mycket bättre på samma gång”.
En av Sveriges största ledarredaktioner leds alltså av en person som på allvar tror att det finns en åsiktsdiktatur samt att medier inte är att lita på. Tankesmedjans redaktion hade inte behövt leta i geggan efter motargument.
Gå till toppen