Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: "Näringslivet behöver initiativ - inte en industrikansler"

Om regeringen vill göra skillnad i närings- och innovationsklimatet bör den omgående titta på vad näringslivet redan har efterfrågat och börja genomföra detta, skriver Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet, och Kristina Yngwe (C), riksdagsledamot.

De anställda vid Sony Mobile i Lund var kallade till möte i Baltiska hallen i Malmö på måndagsförmiddagen. Trenden måste vändas så att det blir fler positiva näringslivsnyheter och färre svarta rubriker om varsel, skriver Emil Källström och Kristina Yngwe.Bild: OLA TORKELSSON / TT
Att Sony Mobile varslar 1 000 personer i Lund är en personlig tragedi för de anställda som nu riskerar att ställas utan jobb. Samtidigt är det ett nederlag för Sverige som industri- och innovationsland att en stor global aktör fattar beslut som drabbar den svenska arbetsmarknaden negativt.
Här har regeringen en hel del att fundera på, och därför utgår vi från att näringsminister Mikael Damberg (S) i närtid besöker Lund för att inhämta information som kan hjälpa regeringen i arbetet med ett bättre närings- och innovationsklimat.
Det finns nämligen ett stort behov av åtgärder för att stärka näringslivet om vi vill vända trenden och få positiva näringslivsnyheter istället för svarta rubriker om varsel.
Det arbetet har redan påbörjats och det borde ligga i regeringens intresse att ta det i mål.
Redan under föregående mandatperiod genomfördes det som kallades för Industrisamtalen – på initiativ av dåvarande näringsminister Annie Lööf (C) – mellan stat, fack och näringsliv. Det har i sin tur utmynnat i ett antal slutsatser som redan är presenterade.
Här finns alltså redan ett batteri med åtgärder att genomföra i syfte att stärka industri- och innovationslandet Sverige för att förhoppningsvis vända utvecklingen.
Ambitionen måste vara att nya investeringar, anställningar och innovationssatsningar sker i Sverige och för att ta sig dit krävs att man agerar på slutsatserna från Industrisamtalen.
Så här långt har regeringen inte visat intresse för att göra det.
Det innovationsråd som statsminister Stefan Löfven (S) har inrättat framstår i dagsläget mer som ett svepskäl för att slippa genomföra de förslag som redan har presenterats.
Det grundläggande problemet är att slutsatserna från Industrisamtalen inte alls linjerar med den destruktiva näringslivspolitik som regeringen för. När företagen efterfrågar enklare regler, en reformerad arbetsförmedling och sänkta kostnader för att anställa så förespråkar den rödgröna regeringen det rakt motsatta.
Det är där skon klämmer i första hand.
Givetvis finns det alltid skäl att diskutera, och ett innovationsråd kan säkerligen vara ett bra forum för samtal. Problemet är att man nu tillsätter en samtalsgrupp för att undvika att agera på de önskemål som näringslivet sedan tidigare har framfört.
Det finns ingen poäng i att uppfinna hjulet en gång till.
Att svänga sig med ord som innovationsråd, innovationskatapulter eller industrikansler är i dagsläget bara ord på papper utan någon som helst påverkan på den verklighet företagen fattar beslut utifrån. En industrikansler är inte heller någonting som efterfrågats av näringslivet.
Om regeringen vill göra en konkret skillnad bör den istället omgående titta på vad näringslivet redan har efterfrågat och börja genomföra det.
Då måste regeringen dock vara öppen för att omvärdera sin egen politik.
Emil Källström
Kristina Yngwe
Läs alla artiklar om: Krisen för Sony Mobile
Gå till toppen