Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Politiken överröstar schlagern

I Spanien är det där med Melodifestivalen ingen stor sak.
Det finns så mycket annat som är viktigare att analysera på landets arbetsplatser och barer än om det var rätt låt som vann i Festival de la Canció de Eurovisió, som schlagertävlingen kallas här i Spanien.
Just detta år står politiken i fokus. Dygnet runt diskuteras politik och partitaktik bland mina grannar och vänner. Under 2015 ska fem val att hållas i Spanien. Vem vinner? Politik har blivit ett lika vanligt samtalsämne som fotboll och kärlek.
Första valet hålls den 22 mars i Andalusien. Den andalusiska regionalpresidenten Susana Díz som är socialist har tidigarelagt regionalvalet ett år.
Detta första val är avgörande för Socialistpartiet PSOE då det visar hur socialisterna stått emot det nya missnöjespartiet Podemos. Om Susana Díz lyckas vinna vänsterväljarna blir hennes nästa steg att försöka bli ny ledare för Socialistpartiet på riksnivå. Susana Díz är gravid och beräknas föda i juli. Genom att flytta fram regionalvalet öppnar hon dessa möjligheter.
Två månader senare, söndagen den 24 maj, är det regionalval i ytterligare 13 av landets regioner. Samtidigt hålls också kommunalval över hela landet vilket innebär att många borgmästare kommer att bytas ut.
Det katalanska regionalvalet har också flyttats fram ett år. Katalanerna väljer sitt regionala parlament den 27 september.
En seger för separatistpartierna innebär ytterligare ett steg mot ett utropande av ett självständigt Katalonien.
Men viktigast är förstås parlamentsvalet i höst. Det som höjer temperaturen i år är att tvekampen mellan konservativa Partido Popular och Socialistpartiet PSOE utmanats av den nya uppstickaren Podemos.
I flera opinionsmätningar har Podemos nu större stöd än Socialistpartiet, som riskerar att förlora många traditionella vänsterväljare.
Men även Partido Popular tappar stort visar undersökningar. Det lilla liberala partiet Ciudadanos går nu starkt framåt bland borgerliga väljare som fått nog av korruptionen inom regeringspartiet.
De flestaav mina spanska vänner vet vem de vill ha som segrare i valen. Däremot har de ingen favorit i Melodifestivalen.
I Spanien är det en intern jury på statstelevisionen TVE som väljer ut det spanska bidraget.
De säregna spanska rytmerna brukar inte gå hem i Europa. Spanien har bara vunnit 1968 och 1969, en tid då spansk musik var den stora trenden i Europa.
En stor nyhet för i år är därför att TVE bestämt sig för att försöka vinna. Spanien skickar den rutinerade artisten Edurne.
Låten heter Amanecer (Gryning) och är skriven och producerad av eurovisionveteranerna Tony Sánchez-Ohlsson, Thomas G:son och Peter Boström, svenskarna bakom vinnarlåten Euphoria.
I maj vet vi om det räckte för seger.
Gå till toppen