Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Tusen jobb bort på Sony Mobile

Sony Mobile i Lund varslar omkring 1000 personer.

Enligt Bengt-Arne Molin, VD för Sony Mobile i Sverige, handlar det om att säkerställa lönsamheten på sikt för bolaget och att nedskärningarna är nödvändiga för att kunna göra det.
– Vi måste ha en lägre kostnadsnivå för att kunna säkerställa en långsiktig lönsamhet, säger Bengt - Arne Molin.
– Det måste göras även om det är smärtsamt och svårt för många att kunna ta till sig.
Enligt vd:n var där besvikelse bland de anställda efter beskedet. 
– Det är klart att det är ett tungt besked för de anställda. De är både besvikna och ledsna. Det är tråkigt att vi behöver göra det, säger Bengt- Arne Molin.
Sony Mobiles plan är dels att minska produktportföljen, genom att släppa fokus på låg- och mellanprissegmentet, samt att koncentrera verksamheten till Tokyo.
Totalt har Sonys ledning bestämt att mobilverksamheten måste skära ner med 2100 personer globalt. Cirka hälften av de tjänsterna planeras att tas bort i Lund. 
Enligt Bengt- Arne Molin kommer Sony Mobile fortsatt att spela en viktig roll i Lund.
– Lund är en viktig kugge i sony Mobiles Europaaffär. Sedan har Lund också en spjutspets bland annat vad gäller mjukvara och nätverk. Det kommer vara väldigt viktigt.
– Vi kommer fortfarande att vara bland de största arbetsgivarna i regionens och ett av de ledande high tech-bolagen i Sverige.
Bland de 1000 som varslas finns både anställda och konsulter. Den nya organisationen ska vara satt till nästa räkneskapsår. Detta räkneskapsår sträcker sig till siste mars 2016.
Det var bara ett par år sedan Sony Mobile hade sin senaste neddragningsrunda. Alf Johansson, personalchef för Sony Mobile i Sverige, anser att det är svårt att göra jämförelser. 
– Det är alltid smärtsamt att behöva göra neddragningar. Det är omöjligt att gardera vad gäller tidigare neddragningar, säger han.
De anställda fick information vid ett obligatoriskt stormöte i Baltiska hallen i Malmö.
– Beskedet var inte helt förvånande, säger Bitte Hansson, anställd på Sony Mobile till Sydsvenskan.
Seved Andersson från Akademikerföreningen. 
– Det blev helt tyst när siffran nämndes. Man kan misstänka att siffran var större än de flesta hade förväntat sig, säger han.
Nu inleds förhandlingar mellan Sony Mobile och facket. Seved Andersson tror dock inte att dagens besked innebär slutet för Sony Mobile i Lund.
– Jag tror inte det. Ledningen säger i alla fall att vi har flera fördelar i Lund så som mjukvarudelen och kundsupport. Så vi får hoppas att ledningen fortsätter tycka att det är viktiga delar. 
HD-Sydsvenskans ekonomikrönikör Thomas Frostberg ser storvarslet som ett tecken på att Sony Mobile allt mer blir ett japansk bolag.
– Jag skulle inte bli förvånad om man framöver bestämmer att plocka hem vissa delar av verksamheten till Japan och försöker sälja resten, säger han. 
Förra måndagen, strax efter klockan 09.00, steg Sonys koncernchef Kazui Hirai upp på scen i företagets monter på mobilmässan i Barcelona. Han gjorde entré till tonerna av Foo Fighters "Learn to Fly" och inledde sitt tal med att berätta att Sony måste förändras. Han gjorde klart att mobilitet är fortsatt viktigt för Sonys samtliga produkter.
– Men smarta mobiler är kostsamt och Sony måste förändras, sade han.
I mitten av september förra året meddelade Sony Mobile att den globala verksamheten skulle krympa med 15 procent, vilket innebar att cirka 1 000 tjänster skulle försvinna innan mars 2016. Merparten av besparingarna skulle göras på anläggningen i Kina där närmare 800 personer skulle få gå.
Den 16 november tog Hiroki Totoki över som ny vd för Sony Mobile och sparplanerna skärptes. Nu skulle hela 30 procent av rörelsekostnaderna kapas.
Den 4 februari, i samband med kvartalsrapporten, konkretiserades besparingarna och ytterligare 1100 tjänster lades till sparpaketet – totalt skulle 2100 jobb kapas.
– Vi har gått ut idag och talat om att vi som bolag måste skära ner kostnaderna över hela linjen globalt. Vi räknar med att det också kommer påverka Lund, sade Bengt-Arne Molin, vd för Sony Mobiles svenska bolag, när siffrorna presenterades.
Den senaste stora neddragningen på Sony Mobile kom i augusti 2012. 650 anställda varslades om uppsägning på telekombolaget och i oktober sades 347 personer upp. Läs mer om hur tidigare sparpaket slagit mot Lund.
 
 
Gå till toppen