Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Emmylou Harris får Polarpriset

Emmylou Harris blir den första countryartisten som får Polarpriset. Årets klassiska pris tas emot av den döva slagverksvirtuosen Evelyn Glennie.

— Varje dag för med sig ett nytt äventyr. Jag måste erkänna att jag tänkte "Oh boy en resa till Sverige! Jag älskar att resa, jag bara hatar att packa och flyga", säger Emmylou Harris till Billboard som lyckats nå henne i hemmet i Nashville.
Syskonduon Johanna och Klara Söderberg i First Aid Kit jublar över valet av Emmylou Harris.
— Det är helt fantastiskt och vi är jätteglada. Hon är verkligen en värdig pristagare, säger Johanna Söderberg till TT på telefon från Australien där First Aid Kit är på turné.
— För oss är det hon gör riktig country. Det har själ, och det är historieberättande på högsta nivå.
Låten "Emmylou" på skivan "The lion's roar" är en hyllning till bland andra just Emmylou Harris och Gram Parsons. Systrarna blev mycket rörda när de fick veta att Harris hört låten och gillat den.
— Hon berättade det för oss när vi träffade henne i Stockholm för ett par år sedan. Det var en stor ära för oss att hon gillade låten, det hade vi aldrig trott när vi skrev den. Hon är en varm, underbar människa.
First Aid Kit sjöng för Patti Smith när hon fick Polarpriset 2011, och systrarnas version av "Dancing barefoot" rörde Smith till tårar.
Kommer ni uppträda när Harris får priset den 9 juni?
— Det kan vi inte säga något om än. Vi får se hur det blir.
Stefan Wermelin, musikexpert och tidigare mångårig medarbetare i Sveriges Radio, hyllar också pristagaren.
— Ett bra val! Emmylou Harris är väldigt lättlyssnad, men inte på något sätt okomplicerad. Man behöver inte vara musikaliskt utbildad för att höra henne, men samtidigt är hon outstanding när det gäller att leverera låtarna. Det gör hon så enormt bra, säger han.
Musikjournalisten Po Tidholm tycker att Harris borde ha fått priset för länge sedan, och lyfter fram hennes bredd.
— Hon började i det traditionella som en reaktion på kommersialiseringen av countryn, sedan breddade hon sig men har på senare tid gått tillbaka till att bli traditionell.
Emmylou Harris blir den femte kvinnan av sammanlagt 24 pristagare som får Polarpriset i den populärmusikaliska klassen.
I stället för att lyfta fram Dolly Parton eller någon av hennes många manliga countrykollegor valde juryn en "Red dirt girl" från Birmingham, Alabama, som Emmylou Harris sjunger i en av många låtar som hon gjort själv.
Emmylou Harris är inte bara en gudabenådad stämsångerska utan också en countrylegendar känd för att hålla armlängds avstånd till sin egen genre. Samtidigt som hon under många år samarbetat med artister som Bob Dylan, Dolly Parton och på senare år Mark Knopfler har hon under fem decennier hela tiden varit en artist i sin egen rätt.
Hennes countrylåtar har alltid legat nära den alternativa rockmusiken. Med sitt banbrytande album "Wrecking ball" från 1995 tänjde hon countryns gränser på ett nytt sätt, kanske inte bara genom att sjunga låtar av Neil Young, Jimi Hendrix och Gillian Welch utan också genom att välja producenten Daniel Lanois som tidigare jobbat med bland andra U2 och Peter Gabriel.
— Det här valet är bra för Polarpriset, tror jag, eftersom hon är såpass uppskattad av många. Det är ett smart val av juryn, hon är såpass likeable och hon kommer att komma till Stockholm utan att ställa till med några problem, säger Stefan Wermelin.
Första gången sedan 2002 går Polarpriset till två kvinnor. För många är kanske Evelyn Glennie, årets pristagare i klassiska kategorin, ett överraskande val. Men den som kan slagverksmusik vet att hon inte bara är en virtuos utan också en pionjär som slagverksolist som spelat med många av världens stora orkestrar, och med artister som Björk.
— Som soloinstrument är slagverk ett relativt nytt instrument, hon har gjort enormt mycket för att föra fram den här musiken och ge den en repertoar. Hon har beställt och uruppfört hur många nya stycken som helst, säger Kim Hedås, kompositör och medlem i Polarprisjuryn.
Som 12-åring förlorade Glennie nästan all hörsel och har sedan dess utvecklat en ny syn på hela kroppen som resonanslåda och utvidgat öra.
Samtidigt är hon framför allt en fantastisk och nyskapande musiker i sin själv, framhåller Kim Hedås.
— Ju mer man jobbar med musik, desto mer hör man. Det som är så speciellt med slagverk är att man kan använda så många sorters ljud, det är ett nöje bara att se hennes samling av olika instrument.
Gå till toppen