Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Google guidar till ”Knarkrondellen” i Malmö

Hästarondellen, Bajsrondellen eller Knarkrondellen? Google Maps har nu – åtminstone tillfälligt – slagit fast att den (ö)kända cirkulationsplatsen i Malmö heter det senare.

Den psykedeliska ljusinstallationen var inte nog. Nu är rondellen i korsningen Norra/Södra Parkgatan och Kristianstadsgatan döpt till Knarkrondellen i Google Maps.
Bild: Google Maps
Namnändringen har gjorts och godkänts i Googles Map Maker, en tjänst där användare bjuds in att förbättra kartor. En närmare titt i verktyget visar att just Rondellen är populär att döpa om, och att flera ändringar också tagits bort och/eller justerats.
Redigeringskriget kring rondellens namn har pågått under flera år i Map Maker.Bild: Google Map Maker
 
Rondellen i korsningen Södra/Norra Parkgatan och Kristianstadsgatan har en eldningsplats i mitten och omgärdas av flera pelare med ljusdioder som skiftar färg när mörkret fallit.Bild: Johan Pihlemark
På stadsbyggnadskontoret känner man dock inte till några rondeller med namn på kommunens kartor.
– Nej, det räknas som en korsning mellan olika gator, säger Carina Aldosson, kartingenjör hos Malmö stad.
[Uppdatering: En uppmärksam läsare noterar att minst en cirkulationsplats har namn på Malmös egen karta: Turbinen. Bloggen Försvunna Malmö lovar att uppdatera om den och minst en annan namngiven cirkulationsplats under onsdagen.]
Aldosson ger inte mycket för Googles karttjänst.
– Den har oförtjänt bra rykte. Att ett företag som Google tillåter sådana här ändringar är inte särskilt seriöst, kan jag tycka.
Knarkrondellen är även känd som Bajsrondellen och, långt tidigare, Hästarondellen. Hur länge den behåller sitt nuvarande namn i nätjättens karttjänst återstår att se. Gustaf Brusewitz, nordisk kommunikationsansvarig på Google, vill inte kommentera fallet i sig men skriver till Sydsvenskan:
”Platserna på Google Maps baseras på en rad källor, inklusive information från användare. Vi uppmanar våra användare att bidra för att platserna ska vara så uppdaterade och relevanta som möjligt, och man kan även göra oss uppmärksamma på eventuella felaktigheter.”
Tipstack till Patrick Siech som uppmärksammade namnändringen!
Gå till toppen