Sverige

Obama skickar sändebud till Malmö

Ira Forman ska granska hur hot och trakasserier mot stadens judar hanteras.

Bild: AP
Besöket i Malmö sker på måndag. Det kommer i kölvattnet på terrorattackerna mot judiska mål i Paris och Köpenhamn – men också efter larm om att Malmös judar utsätts för hot och trakasserier i sin vardag.
– Det finns en oro bland Europas judar. Den märks också i Malmö. Köpenhamn är bara tjugo minuter bort. Det kommer närmare, säger Jehoshua Kaufman.
Att USA:s president Barack Obama skickar sitt sändebud just till Malmö är känsligt för stadens politiska ledning.
För tre år sen besökte Ira Formans företrädare Hannah Rosenthal staden. Det var två år efter att Simon Wiesenthalcentret hade utfärdat en internationell resevarning om att judar inte borde resa till Malmö utan särskilda försiktighetsåtgärder.
Vid sin resa till Malmö riktade Hannah Rosenthal skarp kritik mot dåvarande kommunalrådet Ilmar Reepalu (S). Detta för hans uttalanden om "den israeliska lobbyn" och krav på att judar borde ta avstånd från Israels politik i Gaza.
Dessa uttalanden uppfattade USA:s ambassadör Mark Brzezinski som antisemitiska och vidarebefordrade dem till Washington.
– Jag vet inte vad som finns i hans huvud eller hjärta. Men jag vet att språket han använder är antisemitiskt, sade Hanna Rosenthal efter mötet med Ilmar Reepalu i Malmö.
I dag har Ira Forman tagit över som chef för Office to Monitor and Combat Anti-Semi-Semitism, som sorterar under amerikanska UD. Forman har i uppdrag att genom internationell diplomati bekämpa antisemitism var helst den finns i världen.
Forman ska redan i helgen delta i ett seminarium i Stockholm. Under sin dag i Malmö ska han bland andra träffa kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh.
– Det finns ingen snabb lösning på antisemitism. Men jag upplever att vi har tagit tag i värdegrundsarbetet brett i dag, säger hon.
Bland dem som också blivit kontaktade av amerikanska ambassaden för ett samtal med Ira Forman är Siavosh Derakhti, som för några år sen startade "Unga muslimer mot antisemitism", ett initiativ som han fått Raul Wallenbergpriset för.
När Barack Obama besökte Sverige i september 2013 fick Siavosh Derakhti ett enskilt möte med presidenten, där de särskilt diskuterade antisemitism och rasism i Malmö.
På måndag ska Obamas sändebud Ira Forman naturligtvis också träffa företrädare för judiska församlingen. Från Jehoshua Kaufman kommer han att få höra fortsatt kritik mot kommunledningen. Men också att vissa saker blivit bättre.
– På vissa nivåer tar man problemen mer på allvar. Jämfört med för tio år sen tar skolorna tag i antisemitiska påhopp och trakasserier på ett bättre sätt.
– Men om man tittar vad som hänt efter Paris och Köpenhamn är jag inte alls nöjd. Här handlar det om säkerheten kring församlingen och vår förskola. Flera föräldrar har blivit så skärrade att de inte vågar ha sina barn hos oss längre. Får vi inte hjälp med bevakningen så att alla kan känna sig trygga kommer förskolan inte att kunna fortsätta, säger Kaufman.
Sverige och Malmö är långt ifrån de enda platserna i Europa som Ira Forman reser till. Tidigare har han besökt bland annat London, Haag och Amsterdam.
Efter terrorattacken i Toulouse, då en rabbin och tre barn dödades, och efter dåden i Paris i januari och Köpenhamn i februari, har judiska organisationer i en rad länder slagit uttryckt oro för en ökande antisemitism.
Men judehatet har delvis olika ansikten i olika länder. I Östeuropa är det främst nazistiska och högerextrema grupper som står för antisemitismen; I Ungern sitter öppet antisemitisk Jobbik i parlamentet.
Även i Västeuropa finns judehat bland högerextremister. Men i länder som Frankrike, Danmark och Sverige känner sig judarna hotade främst av människor med rötter i Mellanöstern.
Gå till toppen