Kävlinge

Lena bakar Sveriges bästa bullar

En Karlsbaderdröm med smak av nötter och citron är Sveriges godaste bulle och det är Lena Cartner i Kävlinge som bakar dem.

Efter ett långt liv som ekonomiansvarig i restaurangsvängen pensionerade sig Lena Cartner från rockklubben KB i Malmö för tre år sedan.
Riktigt vad hon skulle göra visste hon inte men nu fanns tiden till annat än jobb.
– Jag har alltid gillat att baka och tagit med bullar istället för vin som gåbortspresent. Därför började jag baka ännu mer.
Av en slump såg hon i veckotidningen Hemmets Journal en tävling om Sveriges godaste bulle.
– Jag tänkte att jag måste vara med där och skickade in mitt recept, berättar hon.
Tiden gick och helt plötsligt fick hon ett brev från tidningen.
– Jag trodde det var en räkning på min prenumeration så den fick ligga några dagar.
När hon till sist öppnade brevet fick hon en chock:
– Det stod att jag bakar de godaste bullarna i landet och jag hade först svårt att tro på det.
Några dagar senare har hon smält beskedet och på diskbänken hemma står priset, en ny hushållsassistent.
– Den gamla har jag haft sedan 1976 och den är bra. Fast senast använde jag den nya och även de bullarna blev goda.
De flesta bullarna ger hon bort till vänner men en och annan slinker även ner i henne.
– Fast det blir bara en så jag kan testa dem, säger hon.
Men livet är inte bara bakning. Hon dansar också.
– Det blir mest trivseldans på olika ställen. Vi är ett gäng väninnor som brukar åka runt och dansa, fast det viktigaste är den sociala biten.
Dessutom är hon en hejare på teknik.
– Jag brukar hjälpa mina vänner att installera olika program på deras datorer eller när de har problem med sina kameror. Jag är mycket tekniskt intresserad och gillar att hålla på med sådant.

Karlsbaderbullar

40 stycken
50 g jäst
200 g smör
5 dl mjölk
4 äggulor
1 1/2 dl strösocker
1 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
Fyllning:
2 dl hasselnötskärnor
150 g smör
2 dl strösocker
1 citron, rivet skal
Pensling:
ägg
rörsocker
Ugn: 250°
Gör så här:
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till 37 grader, och häll blandningen över jästen. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt äggulor, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt, 40 minuter.
Fyllning: Mal nötterna och blanda med rumsvarmt smör, socker och citronskal.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel. Bred på fyllning och rulla ihop.
Skär varje rulle i 20 bitar. Ställ med snittytan upp i bullformar, gärna i muffinsbleck. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
Sätt under tiden på ugnen på 250 grader.
Pensla med uppvispat ägg och strö på socker. Grädda mitt i ugnen i 8 minuter.
Gå till toppen