Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: "Under året kan vi räkna med att ytterligare flera hundra arbetstillfällen skapas."

Satsningar som ökar Malmös attraktivitet som besöksdestination kommer inte bara Malmös besökare till del – de leder också till fler arbetstillfällen för fler Malmöbor, skriver Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

2015 blir ett extra spännande år för besöksnäringen i Malmö. Redan i dagarna öppnar Malmö Arena Hotel och i maj är det dags för Clarion Hotel & Congress Malmö Live att slå upp dörrarna till 444 rum och en kongressanläggning av yppersta internationella klass. Efter sommaren öppnar Malmö Lives konserthus och gör stadens nya landmärke till en spännande plats för möte, musik och upplevelser – öppen för alla. En bit in på 2016 kommer ytterligare ett nytillskott på Malmös hotellhimmel, Quality Hotel View med 300 hotellrum och en mötesanläggning bara ett stenkast från Malmö Arena. Totalt ökar Malmös hotellkapacitet med drygt 25 procent på ett år.
Är det här galenskap, dålig planering eller övertro på Malmös potential. Nej – snarare tilltro! Tilltro till Malmös och Skånes attraktivitet.
Malmö och Skåne har på senare år etablerat sig som en spännande och attraktiv destination och region att besöka och uppleva, av många olika anledningar.
Häromveckan belönades några av våra krogar med stjärnor i Guide Michelin, ett bevis på något vi redan visste – Malmö har en fantastisk matscen och erbjuder smaker utöver det vanliga. På evenemangssidan har vi på senare år blivit en etablerad plats för stora, spännande upplevelser, men även små, nytänkande möten och evenemang växer fram. Samtidigt vet vi att besökarna, precis som många av oss som bor här, uppskattar en levande och attraktiv stadsmiljö med upplevelser året runt. Utbudet på scener och klubbar stärker detta och är extraordinärt. Kort och gott – tilltron till Malmös attraktivitet delas av flera och många vill vara med och bidra.
När nu besöksnäringen växer med nya mötesplatser och attraktioner är det givetvis spännande att se vad detta kommer att innebära för alla besökare som får ännu fler anledningar att uppleva ett attraktivt Malmö. Men det är också en fantastisk möjlighet för många Malmöbor och skåningar – nya besöksanläggningar innebär nya arbetstillfällen inom en rad yrkeskategorier.
Malmös besöksnäring sysselsätter idag närmare 4 500 personer och under året kan vi räkna med att ytterligare flera hundra arbetstillfällen skapas. Besöksnäringens struktur är öppen och välkomnande för många yrkeskategorier. Erfarenhet och utbildning är givetvis bra, men näringen erbjuder också möjligheter för dem som av olika skäl inte hunnit skaffa sig detta än. Många gånger bekymrar vi oss för ungdomars och nya Malmöbors möjligheter att ta sig in på arbetsmarknaden. Med en växande besöksnäring ser vi nya möjligheter att möta denna oro.
Besöksnäringen har organiserat sig och i dagarna möts den för ett årligt möte. På agendan står samordning och samarbete. Ensam är inte stark och med gemensamma krafter kan Malmö bli ännu mer attraktivt.
Med mångfalden av scener, upplevelser och mötesplatser följer också ett behov av fler besökare. Som kommunstyrelseordförande ser jag positivt på dessa satsningar som ökar Malmös attraktivitet som besöksdestination. Det kommer inte bara Malmös besökare till del, det innebär också fler arbetstillfällen för fler Malmöbor och skåningar.
Det finns en önskan från branscherna att fördjupa samarbetet med Malmö stad, till exempel genom gemensam marknadsföring, vilket vi välkomnar.
Därför tar vi nu ytterligare ett steg för att tillsammans göra Malmö till en ännu bättre besöksdestination och för att gemensamt sätta staden på kartan – för arbetstillfällena och Malmöbornas skull men framför allt för upplevelsernas skull!
Katrin Stjernfeldt Jammeh
Gå till toppen