Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åttorna får mattebetyg av en lärare de aldrig haft

På två år har 8A på Östra Tornskolan i Lund haft fler än sex lärare i matte och NO, flera av dem obehöriga. Elevernas betyg sätts av en lärare som klassen aldrig haft.
– Nu vänder vi oss direkt till politikerna, säger Loke Båtshake, 14.

Loke Båtshake, Hannes Klintö, Samuel Hallstäde och Zackarias Dreyer vill gärna diskutera sin situation med de lokala skolpolitikerna.Bild: Ingemar D Kristiansen
Ständigt nya vikarier i matte och NO har satt sin tydliga prägel på undervisningen i 8A, tycker Loke Båtshake och hans klasskompisar Hannes Klintö, Samuel Hallstäde, Kalan Tahir, Zackarias Dreyer och Love Fridén.
– Det är väldigt stökigt och stimmigt, man får ingen arbetsro, säger Samuel Hallstäde.
– All energi går åt till att koncentrera sig, instämmer Loke Båtshake.
Några klasskamrater har nyligen bytt till parallellklasser på skolan.
– Vill man ha bra betyg här måste man vara supermotiverad. Men det känns nästan försent att byta skola nu. Då har man bara ett år på sig att lära känna de nya lärarna, säger Zackarias Dreyer.
Klassens nuvarande lärare i matte och NO är obehörig vikarie för en obehörig vikarie.
– Han är en gammal elev på skolan som studerar till brandingenjör. Han kan säkert matte, men han är inte pedagog, säger Love Fridén.
En lektion i veckan har klassen NO-laboration med en behörig lärare. Obehöriga lärarvikarier får inte hålla i laborationer – och inte heller sätta betyg. Därför får parallellklassens lärare ansvar för betygssättningen i matematik och naturorienterande ämnen i 8A.
– Den läraren har aldrig haft en lektion med oss. Det enda betygsunderlaget hon har att gå på är provresultaten. Det känns inte bra, säger Kalan Tahir.
– Vi har frågat vad som ska hända när vi börjar nian och ska få våra slutbetyg. Då fick vi svaret att vi är prioriterade för att få en behörig lärare till hösten.
Situationen i 8A bottnar i en riksomfattande brist på lärare i naturvetenskapliga ämnen. Den bristen är i sig orsaken till att klassens ordinarie mattelärare beviljats tjänstledighet: för att utbilda nya matte- och NO-lärare på Lärarhögskolan i Malmö, berättar Eva-Stina Sundén, rektor på Östra Tornskolan.
– Det har tyvärr drabbat ett par klasser, som har fått obehöriga vikarier.
Är det okej att anställa obehöriga på längre vikariat?
– Egentligen inte. Men vi hittade inga behöriga. Ämneskollegiet stöttar vikarien med planering och betygssättning i 8A. Och jag har lovat klassen att de ska få behöriga lärare i nian, en i matte och en i NO, så att det inte ska drabba klassen så hårt om någon blir sjuk.
Hade det varit lättare att rekrytera behöriga lärare med högre löner?
– Ja. Tveklöst. Men det finns ändå väldigt få behöriga.
I slutänden är det Lunds politiker som bär ansvaret, tycker killarna i 8A.
– Jag kan känna medlidande med rektorn. Jag läste nyss att fler har sökt till Paradise Hotel än lärarutbildningen. Så det är en svår uppgift för henne att hitta behöriga lärare, säger Hannes Klintö.
– Skulden är inte rektorns, utan hur systemet i grunden är formerat. Istället för att satsa på ständiga skattesänkningar borde Lunds politiker höja skolans budget, så att lärarnas löner kan höjas och barnen få en framtid.
Ett samtal mellan elever och skolpolitiker vore välkommet, tycker Loke Båtshake.
– Det hade varit jättekul att träffa politikerna och diskutera detta direkt med dem.
Monica Molin (S), ordförande i barn- och skolnämnd Lunds stad, är öppen för diskussion.
– Vi fick inte igenom en höjd skolbudget i fullmäktige. Men vill eleverna prata med oss i nämnden så träffar jag dem gärna.
Gå till toppen