Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Tillväxtprojekt gav 650 jobb

650 nya jobb skapades av Tillväxt Malmö, enligt en forskningsrapport. Men projektets alla mål nåddes inte eftersom Malmö stad saknade kunskap om lokala entreprenörer.

Jan-Erik Bengtsson, verksamhetsledare vid Tillväxt Malmö.Bild: Jenny Leyman
Tillväxt Malmö startades 2011 som ett treårigt projekt för att skapa fler arbetstillfällen. Målet var att skapa 600 nya jobb, genom att knyta kontakter med mindre företag som vill växa med investerare och rådgivare. Resultatet blev 650 jobb.
– I några fall har vi haft en direkt avgörande roll, där vi kopplat ihop så att de har fått nya kunder eller fått strategiska råd, eller kapital för att kunna växa, säger verksamhetsledaren Jan-Erik Bengtsson.
Han ger exempel på mindre företag som inte hade kunnat få kapital från banker eller näringslivsstöd där Tillväxt Malmö har kunnat föra samman företag med investerare.
En lärdom är att det är svårt att skapa jobb om man börjar från noll, med idéer som ännu inte blivit företag.
– Därför har vi arbetat med företag som redan har betalande kunder, där idén är bekräftad av marknaden.
Tillväxt Malmö kommer att leva kvar i tre år till. Malmö stad bidrar med 15 miljoner kronor i driftsstöd, och privata investerare med lika mycket. Målet är ytterligare 600 jobb.
En forskningsrapport från Malmö högskola, där forskare har följt projektet sedan start, visar att inte alla delmål uppfyllts lika väl som jobbmålet. Bland annat visade det sig att Malmö stad inte kunde bidra med förslag på investeringsprojekt.
Enligt verksamhetsledaren beror det på att Malmö stad saknade kunskaper.
– Det var en skrivbordsprodukt. Malmö stad hade inte den organisation som de hoppades och trodde. De hade ingen naturlig kontaktyta till entreprenörer som vi kunde hjälpa.
Tillväxt Malmö samarbetar med ett 60-tal småföretag, men söker efter fler.
–  Entreprenörer är till viss del bristvara. Alla vill inte växa och alla vet inte om att vi finns, säger Jan-Erik Bengtsson.
Gå till toppen