Signerat

Mats Skogkär: Där miljarderna rullar

Å ena sidan kriminella ligor som lurar till sig miljoner av staten. Å andra sidan en stat som öser miljoner över lycksökare i entreprenörsförklädnad.
Hos farbror staten finns pengar att hämta.Bild: Magnus Liam Karlsson 2009
Välkommen till bananmonarkin Sverige.
På fredagen väcktes åtal mot ett 30-tal personer knutna till ett hemtjänstföretag i Södertälje. Bolaget misstänks för att sedan 2012 ha lurat kommunen och Försäkringskassan på totalt cirka 7 miljoner kronor.
Summor som i och för sig förbleknar vid sidan av kostnaderna för själva rättsprocessen, enligt en beräkning över 100 miljoner kronor.
Rättegången är inte den första och knappast heller den sista i sitt slag.
Justitieminister Morgan Johansson (S) talar om "systemhotande brottslighet". Han ska nu tillsätta en utredare med uppdrag att se över regler och kontrollsystem hos de mest utsatta myndigheterna.
"Vi ser en storskalig, ofta organiserad brottslighet, där kriminella med företag utnyttjar bristande kontroll i de offentliga systemen för att berika sig på skattebetalarnas bekostnad", säger Johansson till Dagens Nyheter.
För ett par veckor sedan beslöt Arbetsförmedlingen att med omedelbar verkan avveckla systemet med etableringslotsar. Det förekom alltför mycket fusk och kriminalitet.
När systemet presenterades 2010, som ett led i "den största förändringen av svensk integrationspolitik på 25 år" betonade dåvarande integrationsministern Erik Ullenhag (FP) att "ersättning till lotsen är resultatbaserad".
Expressen har tittat närmare på bolagen inom lotssystemet.
Enligt granskningen i fredagens tidning har varje "jobb" – citattecknen känns dessvärre nödvändiga – kostat i snitt 2,5 miljoner kronor. Då ingår alla anställningar över sex månader, dessutom ofta subventionerade av skattebetalarna: instegsjobb, nystartsjobb och så vidare.
Ett bolag i Gävle mäktade under tre år med att ordna ett jobb och fakturerade Försäkringskassan 19,8 miljoner "resultatbaserade" kronor.
Samtidigt bör det sägas att subventionerade jobb i många fall kan vara en klok och nödvändig satsning och att det bland etableringslotsarna så klart också finns seriösa företag – kanske utgör dessa rent av en majoritet. Men vad hjälper det?
Genom att i sin outgrundliga naivitet eller kanske cynism öppna slussarna för allsköns charlataner har de ansvariga politikerna bidragit till att misstänkliggöra allt vad privat företagsamhet heter.
De senaste fem åren har över 73 miljarder kronor betalats ut i anställningsstöd till privata företag. Vilka som fått pengarna är hemligt.
Med tanke på de talrika exempel på grov misshushållning med allmänna medel som kommit i dagen är det enda rimliga att medborgarna får veta exakt hur dessa miljarder använts.
Gå till toppen