Lund

Miljöpartisten Emma Berginger uppmanade till tågresa – men flög själv till Cannes

Lunds kommunalråd Emma Berginger (MP) uppmanade kommunens representanter att åka tåg till fastighetsmässan i Cannes. Men hon tog själv flyget.

Kommunalrådet Emma Berginger (MP).Bild: Håkan Röjder
I veckan anordnades fastighetsmässan Mipim i franska Cannes. Från Lunds kommun deltog fem politiker och sex tjänstemän.
När kommunstyrelsen i december förra året beslutade att kommunen skulle åka till Mipim lade Emma Berginger in en protokollsanteckning som löd: "Miljöpartiet uppmanar Lunds kommuns representanter att ta tåget till mässan istället för att flyga."
Trots det så flög hon själv till mässan.
– Jag har flugit. Det jag skrev i protokollsanteckningen var att vi skulle se över möjligheterna och jämföra. Man kan konstatera att det skulle ta så pass lång tid att jag hade fått lägga i princip två dagar på resan dit. Jag skulle ha behövt åka redan i söndags förmiddag och hade missat möten på hemmaplan som jag var tvungen att vara med på, säger hon.
– Tyvärr går det inte alltid att vara så miljöambitiös som man önskar att man skulle vara, med tanke på det schema som vi har. Vi från Miljöpartiet vill ju gärna se en värld där man har möjlighet att avsätta den tid som krävs för att resa miljövänligt.
Men du styr ju ändå över din tid, du kan ju inte bara skylla på omvärlden?
– Det var min medlemsförening som hade valt att ha ett möte där de ville ha mig som föredragande i ett ärende. Så det är inte bara så att man styr sin egen kalender och sin egen tid. Men självklart hade jag kunnat säga nej till dem om jag inte hade bedömt att det var viktigt att vi hade antagit just det här dokumentet som vi skulle anta.
Hur tror du att det här påverkar bilden av Miljöpartiet?
– Miljöpartister är ju som andra människor, vi försöker få våra liv att gå ihop. Det händer att miljöpartister flyger när det är utrikesflygningar. Det är framför allt inrikesflyget som vi vill minimera. Jag hade önskat att jag hade kunnat ta tåget ner och även hem, säger Emma Berginger.
Hon vill också lyfta fram att hon även efter Mipim skulle missa viktiga möten, bland annat med kommunstyrelsens arbetsutskott, om hon hade bokat in sig på tåget istället för flyget.
Övriga Lundapolitiker som deltog på Mipim är kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S), oppositionsrådet Christer Wallin (M), byggnadsnämndens ordförande Björn Abelson (S) samt byggnadsnämndens andre vice ordförande Klas Svanberg (M).
Gå till toppen