Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Region Skånevill bygga mobilinstitut

Region Skåne vill med statens stöd bygga ett nytt institut för att bevara och utveckla mobilkunnandet i södra Sverige.

– Jag säger inte att institutet behöver vara statligt, men det är centralt att det finns ett statligt engagemang i detta, förklarar Mattias Olsson, kanslichef på Region Skåne.
Han betonar att tankarna befinner sig i ett tidigt stadium, men att näringsminister Mikael Damberg (S) och forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) känner till planerna och diskussionerna mellan regionen och regeringen har redan inletts.
– De förlorade jobben på Sony Mobile handlar inte bara om hur Lund och Skåne påverkas. Här gäller det att slåss för framtiden för hela den svenska näringslivsstrukturen och där finns det ett tydligt nationellt intresse.'
Mattias Olsson pekar på att storvarslet vid Sony Mobile under onsdagen följdes upp av ett varsel från Ericsson som drabbar totalt 2 200 anställda vid en rad orter i Sverige.
– Det visar ytterligare behovet av ett statligt engagemang i en nationellt angelägen fråga. Jag ser inte heller någon risk för en motsättning mellan till exempel Kista och Lund om det skapas ett institut här hos oss.
Mattias Olsson fungerar som regionstyrelseordförande Henrik Fritzons (S) högra hand.
Han är utsedd att leda den samordningsgrupp som ansvarar för arbetet med att rädda kvar mobilkompetensen i regionen.
Han menar att behovet av en satsning för att ytterligare utveckla mobilkunnandet i Skåne funnits under en tid men att varslet på Sony Mobile fungerat som en väckarklocka för att få fart på arbetet.
– Det här gäller mobilitet i en vidare mening än bara själva mobilen. Vi pratar om sektorer som mobil hälsa där vi i regionen har ett stort intresse genom sjukvården och många andra sektorer där "sakernas internet" kommer att spela en allt viktigare roll.
Vilka former ett nytt institut skulle få vill han inte gå in på.
– Det är för tidigt att säga. Vi har inget färdigt förslag. Kanske är det till och med fel att tala om ett institut. Fungerar det bättre om strukturen blir i form av ett företag där alla intressen är engagerade eller en akademisk institution kan vi landa där istället, säger Mattias Olsson.
Det centrala är att det sker en kraftsamling för att säkra svensk kompetens inom mobilområdet, menar han och att staten finns med som aktör i arbetet.
– Vi har ingen direkt förebild i sikte, men det räcker med att gå till Silicon Valley för att förstå vikten av ett statligt engagemang.
Han pekar på att det där funnits en stark samverkan mellan privata och offentliga intressen.
– Jag ser det som en väsentlig förklaring till varför de har lyckats. Något liknande gällde en gång i tiden här hemma för statliga Televerket och Ericsson.
Mattias Olsson kommer under fredagen att fortsätta diskutera initiativet från Region Skåne med regeringen i samband med att forskningsminister Helene Hellmark Knutsson besöker Malmö.

Tung vecka för mobilbranschen

På Sony Mobile i Lund arbetar i dag totalt 2 200 personer. I måndags varslade företaget 1 000 personer om uppsägning. Senast företaget genomförde personalreduceringar var 2012 då 690 anställda varslades om uppsägning.
Ericssons varsel i veckan berörde inte Lund, men de anställda vid företagets enhet här redan varit med om sex nedskärningsprogram under de senaste sju åren. För 15 år sedan hade Ericssons 47 000 anställda i Sverige. När effekten av det senaste varslet står klart lär cirka 15 000 människor jobba kvar för bolaget i Sverige.
Gå till toppen