Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tony Hawk är i Malmö

Världens största skateboardåkare är i Malmö.
I morgon tävlar Tony Hawk i Vert Attack på Bryggeriet och han är redan här och tränar.
Men det är bara ett fåtal som får se honom på plats.

Malmötävlingen Vert Attack på Bryggeriet gästas alltid av tunga skateboardnamn. När tävlingen i helgen hålls för nionde året i rad ska skateboardens största namn någonsin vara med.
Den 46-årige amerikanen Tony Hawk sätter extra stjärnglans på skatefesten.
– Vi är så klart stolta och glada, säger John Magnusson som håller i Vert Attack.
Tony Hawk var igår på Bryggeriet och tränade och på hans Instagram finns videoklipp från Bryggeriet.
John Magnusson tillägger att det inte är helt oproblematiskt.
– Vi hade gärna tagit emot alla som vill komma, men lokalerna som vi har klarar inte av det. På Bryggeriet kan vi max ta in 500 personer och därför har vi valt att göra lördagens tävlingar till ett medlemsarrangemang. Därför har våra 2000 medlemmar först och främst möjlighet att komma in.
Medlemskravet sätter stopp för utomstående att få se skateboardveteranen Tony Hawk eller någon av de andra 150 åkarna i årets tävling.
Tony Hawk tog skateboard till en ny nivå i slutet på 80-talet och i början av 90-talet. Då liksom nu är han sportens största världsstjärna och mest kända ansikte.
För 20 år sedan flyttade han fram gränserna i sporten när han gjorde det som andra ansåg vara omöjligt, som till exempel en 900-gradersrotation. Idag är han framför allt en framgångsrik företagare som försörjer sig på uppvisningar och produkter i eget namn. Han har eget märke för kläder och brädor och lanserar ständigt nya dator och tv-spel.
Även om det var länge sedan som Tony Hawk dominerade sporten är arrangören övertygad om att långt fler än vad Bryggeriet kan klara av skulle vilja se Tony Hawk i aktion.
– Vi har alltid gjort det här evenemanget för skatare och skulle vi gå ut brett med att Tony Hawkkommer hit hade vi fått byta fokus och flytta in i en annan arena, som till exempel Baltiska hallen, säger John Magnusson.
Men byta lokal har man varken velat eller kunnat. Hawk gav dessutom klartecken först på torsdagen.
Lokalerna på Heleneholm har bara kapacitet för drygt 500 besökare, varav drygt 150 är tävlande. Vert Attacks popularitet ligger, enligt John Magnusson, i att det är ett mindre evenemang med bra stämning.
– Tony har förklarat att han ville komma hit för att han har hört om stämningen här. Det finns inte många tävlingar som Vert Attack och den ses som en av de mest spektakulära i världen. Vi har byggt upp det här under många år och det har blivit lite exklusivt, som en cool klubb, säger John Magnusson och fortsätter:
– Han är här för de verkligt inbitna skejtarna. Han kostar oss ingenting.

Vert Attack

Tävlingen Vert Attack startade i torsdags och pågår till lördag. Kvalen sker under torsdag och fredag medan finalerna körs på lördag.
Större delen av världseliten som kommer är utländska stjärnor. Förutom nordiska åkare kommer många från USA, England och Brasilien.
I år har Vert attack valt att satsa lite extra på tjejtävlingen och fått hit flera av världens bästa kvinnliga åkare.
Några av de stor kvinnliga namnen är amerikanerna Elisabeth Armanto, Allysha Bergado och Alana Smith.
Gå till toppen