Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Astra Zeneca gläds över studie

Hjärtmedicinen Brilinta är viktig för Astra Zenecas framtid.
Nu kommer en stor studie som enligt företaget visar att läkemedlet passar för långtidsbehandling.

— Den här studien visar att om man går längre än det här första året så kan man fortsätta att ha de bra effekterna och man ser en fortsatt minskning av hjärtinfarkter, kardiovaskulär död och slaganfall och att den effekten ökar över tid, säger Elisabeth Björk, globalt ansvarig på Astra Zeneca för utveckling av läkemedel mot hjärt- och kärlsjukdomar, till TT.
Den stora Pegasus-studien — med 21 000 patienter — presenterades på ett hjärtmöte i San Diego i USA. Brilinta är redan godkänt, men vad det svensk-brittiska företaget hoppades var just att det ska passa för långtidsbehandling — och rekommenderas i upp till tre år till personer som drabbats av hjärtinfarkt.
Studien visar att risken för hjärtinfarkter, kardiovaskulär död och slaganfall minskar med 16 procent vid långtidsbehandling.
Liksom andra blodförtunnande medel ökar Brilinta risken för andra blödningar. Den amerikanske forskaren John Keaney, inte inblandad i studien, pekar på att av 10 000 patienter stoppar Brilinta 42 negativa hjärt- och kärltillstånd men orsakar också 31 blödningar, skriver Reuters. Samtidigt ökade inte blödningar som ledde till döden eller hjärnskador, jämfört med placebo.
Nu har Astra Zeneca ansökt hos europeiska och amerikanska myndigheter för att få Brilinta rekommenderat för längre behandling.
— Det är naturligtvis väldigt viktigt för oss som företag, säger Björk.
Sedan patentet för magsårsläkemedlet Losec — ett tag världens mest sålda läkemedel — löpte ut för 15 år sedan har bolaget inte varit i närheten av liknande försäljningssuccéer. För inte länge sedan stod Astra Zenecas hela existens på spel när den mycket större konkurrenten Pfizer försökte köpa det.
TT: Kan Brilinta bli en ny Losec?
— Det är för tidigt att säga hur stor den kan bli men den har definitivt förutsättningar att bli betydligt större än i dag, svarar Björk.
Hon pekar på andra studier som visar att Brilinta står sig mycket bra även i konkurrensen med liknande preparat från andra tillverkare.
Astra Zeneca siktar på att läkemedlet (som i Sverige heter Brilique) 2023 ska sälja för kring 30 miljarder kronor.
— Det här ökar naturligtvis definitivt möjligheten för oss att nå det målet, säger Björk.
Gå till toppen