Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Sex före äktenskapet är en synd”

Oskuld fram till bröllopsnatten. Det är det självklara idealet för Klara, som tillhör en kristen frikyrka i nordvästra Skåne. Att hon själv som 19-åring "begick misstaget" har bara stärkt hennes övertygelse om att sex hör äktenskapet till.

I frikyrkoförsamlingar är sex och sexualitet sällan något man pratar om. "Jag skulle vilja öppna upp för fler samtal. För bara för att du inte ska ha sex före äktenskapet betyder det ju inte att sex är mindre viktigt", säger Klara.Bild: Julia Lindemalm
Himlen var stjärnklar, natten när Klaras man kysste henne för första gången.
Men innan hon tillät sig att sväva upp bland molnen puttade hon undan mannen som fick hjärtat att banka. För, tänkte hon, det är lika bra att avslöja det direkt: ”Jag har haft sex”.
– Han sa bara ”okej”! Trots att jag hade gjort världens synd och inte sparat min oskuld som han hade, ville han ha mig, säger Klara, som i dag är 29 år.
Det var långt ifrån självklart. Klara är uppväxt i en evangelisk frikyrka där Bibelns formuleringar om otukt och beskrivningar av sex som något som hör äktenskapet till, läses som att män och kvinnor ska vara oskulder när de gifter sig.
– Bibeln sätter ramen för oss. En osjälvisk och ödmjuk människa ska vänta, både för sin egen och andras skull.
Kyssar och hångel är en sak, säger Klara. Sex något annat. Det är ”att stå naken och blottad inför den andre, också känslomässigt”. Sex berör och sätter djupa spår, menar hon. Gör dig sårbar. Äktenskapet är för Klara en sorts garant, en relation som båda parter investerar i och som sällan avslutas lättvindigt.
För en månad sedan höll Klara i en samtalsgrupp om sex och kärlek för ungdomarna på ett kristet läger. Hon fick då frågan om det inte är okej att ha sex om båda vill och känner sig redo.
– Visst kan det kännas rätt just då, men kanske inte sen, längre fram. Jag ser i Bibeln att sex före äktenskapet är en synd, precis som det är en synd att stjäla en penna. Skillnaden, brukar jag förklara, är att sexet kan göra mer ont inombords, kännas mer skamfyllt.
Kyrkan var Klaras hela värld när hon växte upp. I skolan hade hon nästan enbart kristna kompisar. Hon dansade i kristna dansgrupper och åkte mellan olika kyrkosammankomster på helgerna. I inget av dessa sammanhang berördes ämnet sexualitet.
– Att bevara oskulden var en underförstådd självklarhet.
Hon fnissar till och konstaterar att hon var 19 år när hon första gången pratade om sex med en väninna.
– Ärligt talat hade jag ingen koll alls. Det enda jag hade hört var att det skulle komma blod första gången och att man inte skulle använda tampong när man var oskuld, så det gjorde jag inte. Jag tror att jag och mina kompisar mest tänkte att sex var lite äckligt.
Under senare tonår hade Klara en pojkvän, också han medlem i församlingen. Efter flera år tillsammans bröt de mot det tysta löftet och låg med varandra. De skulle ju ändå gifta sig, resonerade de. Men några månader senare gjorde killen slut.
– Det var hemskt, jag kände mig så utnyttjad. Allra värst var känslan av att ha offrat min oskuld och blottat mitt innersta för honom.
Bröstet fylldes av skam och hon undvek omgivningens blickar. Syntes synden i hennes ögon? Det var inte många hon vågade prata med, övertygad om att familj och vänner skulle bli besvikna.
– Men de som ändå fick veta tog det faktiskt bra. Kristendomen är förlåtande.
När hon träffade sin man, också han evangelist, fick hon en ny chans, säger hon. Göra om och göra rätt. I två år höll de sig till kramar och hångel.
– Det var en sund relation och vi kände oss trygga med varandra. Vi var ju inte ihop för att det skulle vara roligt i första hand, utan för att bygga något för livet, säger Klara.
– Men visst var det skitsvårt!
Till slut kom den: bröllopsnatten. Men även om längtan var stark försökte de avdramatisera sexet, visa av andras berättelser om uppskruvade förväntningar.
– För den som hållit på sig tror jag att det är lätt att se bröllopsnatten som Guds belöning, att det ska vara lite halleluja över det. Men istället kanske det gör ont eller blir fumligt.
I dag, när de har varit gifta i sju år och fått tre barn, är sexlivet bättre än någonsin, säger Klara.
– Jag älskar sex, det hör äktenskapet till. Inom kyrkan har det tyvärr blivit lite snedvridet, sexualiteten har tryckts ned. Men det var ju aldrig Guds tanke.
Kanske, funderar hon, beror det på att kyrkan präglats av munkar i celibat.
– Jag vet tjejer som har mått dåligt för att de känt pirr i kroppen när de kysst en kille. Så ska det ju inte vara.
Klara heter egentligen något annat.

Kyskhetsideal finns kvar i vissa grupper

Oskuldsnormer förekommer i alla världsreligioner – men inte i alla grupper och miljöer.
Kravet på att kvinnan ska vara oskuld tills hon gifter sig är gammal. I Sverige luckrades idealet framförallt upp under den sexuella frigörelsen på 1960-talet, bland annat som en följd av att p-pillren slog igenom.
Men normen lever fortfarande kvar, främst i en del kristna samfund. I vissa grupper som invandrat till Sverige under senare år är kyskhet ett ideal, för andra kan det vara ett absolut krav.
40 procent av de kvinnor som söker vård för oskuldsrelaterade frågor har blivit utsatta för våld, 57 procent för hot, visar en studie från Skånes universitetssjukhus i Malmö 2010.
Var fjärde flicka och var åttonde pojke i nionde klass tillåts varken ha pojk- eller flickvän eller sex före äktenskapet, visar en studie från Stockholms stad 2009.
70 000 unga, mellan 16 och 25 år, upplever att de inte fritt kan välja partner i Sverige i dag. Familjen sätter villkoren för vem de ska gifta sig med. Unga i socialt utsatta områden är överrepresenterade.
Det är betydligt vanligare att unga som inte själva får välja partner utsätts för hot, våld och kränkningar av närstående.
Källor: Rapporten "Att möta patienter som söker för oro kring oskuld och heder", Nationellt centrum för kvinnofrid, 2011. Ungdomsstyrelsens rapport "Gift mot sin vilja", 2009.
Gå till toppen