Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingen kan räkna bort Tuna när innertrion tar full pott

Den skånska konkurrensen var maximal. Men det var Tunaskolans slutpoäng också!
– Nu ska vi bara vinna riksfinalen den 29 maj, säger Björn Magnusson i segrarlaget.

Nitton skånska högstadielag deltog i finalen av årets Pythagoras Quest. På andra plats kom Bergaskolan, Malmö och som trea landade BMSL, också de från Lund.
I Tunaskolans lag ingick förutom Björn också Tom Hagander och Hugo Eberhard - en räknestark innertrio som skulle visa sig oslagbar.
Att trion skulle pricka in alla rätt hade nog inte konkurrenterna räknat med. 35 av 35 möjliga bär djup respekt med sig.
Men Lundalaget innehöll erfarna matematiker som tidigare testat den matematiska hetluften med framgång. Både Björn och Hugo tävlade i riksfinalen förra året och slutade då på en fin tredje plats.
– Det kändes som att det kunde bli full pott när vi skrev, sa Hugo Eberhard efter en väl genomförd tävling på måndagen.
Tunaskolans marginal till tvåan Bergaskolan och trean BMSL var fem respektive sex poäng. Ingen i det vinnande laget tvekade efteråt om målsättningen i riksfinalen senare i vår.
– Denna gången SKA vi vinna, sa de i korus.
Tävlingen Pythagoras Quest arrangeras årligen av Malmö Borgarskola och Sydsvenska Industri- och Handelskammaren. Syftet med tävlingen är popularisera matematiken och intressera fler för ämnet.
Vinnarna i de sexton länsfinalerna, som avgjordes på måndagen över hela landet, ska mötas i den nationella finalen, "Malmö stads matematikpris", som avgörs den 29 maj – också på Malmö Borgarskola.

Så går tävlingen till

300 skolor från sexton län och sammantaget närmare 12 000 högstadieelever deltog i år i rikskvaltävlingen.
I den skånska finalen på Malmö Borgarskola tävlade 19 skolor om titeln Skåne läns bästa matematikhögstadium.
Riksfinalen går den 29 maj på samma ställe med deltagande av 16 lag.
Gå till toppen