Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

JO ser allvarligt på försök av dekan att hindra yttrandefriheten

Justitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot den dekan på universitetet som kritiserade en professors twitterinlägg.
Det finns en risk att de anställda fick intrycket att de inte har samma yttrandefrihet som andra medborgare, påpekar JO.

På sin fritid hamnade professor Erik Svensson i ett bråk på twitter med Ingrid Carlqvist, chefredaktör för den islamfientliga tidningen Dispatch International.
Han uttryckte sig kränkande och bad senare offentligt om ursäkt.
Dekanen för naturvetenskapliga fakulteten, Olov Sterner, kallade Erik Svensson till ett möte. Inför mötet sa han till Sydsvenskan att han hoppades att det skulle leda till ”att det aldrig upprepas”. Efter mötet sa han sig ha fått ett löfte om att det inte skulle förekomma fler gånger.
Professor Erik Svensson dementerade att han gett ett sådant löfte. Han har också framhållit att han yttrat sig som privatperson och att han har yttrandefrihet.
JO Hans Ragnemalm konstaterar att den anmälan som har gjorts gäller Olov Sterners uttalande i Sydsvenskan. Det gäller inte vad som sades på mötet som professorn kallades till.
Men kritiken mot Olov Sterners uttalanden är tydlig. ”Det har funnits en uppenbar risk för att universitetsanställda kan ha uppfattat uttalanden som att det råder en mer begränsad yttrandefrihet för dem än för medborgarna i övrigt”, skriver han.
”Det är givetvis allvarligt och riskerar att leda till att de anställda inte vågar ge uttryck för sina åsikter”, menar justitieombudsmannen.
Gå till toppen