Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Leva som en viking lockar

Det nya huset blir nog lite dragigt och sotigt. Och helt säkert utan el, vatten och värme. Men Marie-Louise Ryblom är nöjd.

– Använd rätt teknik nu, annars får ni göra om, ropar arkeologen Ralph Thysell till snickarna.
Han skojar inte. I vikingastaden på Fotevikens museum står tiden stilla. Här är alltid år 1138. Allt ska vara gjort enligt tidstypiska metoder. Spik och skruv är till exempel bannlysta, här är det dymlingar (träplugg) som gäller.
– När man bygger med de gamla metoderna så ökar förståelsen för hur man levde på den tiden, säger Marie-Louise Ryblom från Fotevikens vikingastads byalag som är kopplat till den ideella föreningen Scandinavian Viking Explorer Group (SVEG).
Lite fusk tillåter man sig dock. När de stora trädstammarna ska klyvas till plankor och stolpar används en modern såg. Men sedan är det handarbete som gäller. Virket bearbetas med yxa och andra tidstypiska verktyg för att få den rätta patinan.
Och det tar tid. Mycket tid. Det har Marie-Louise Ryblom fått erfara via byalagets husbyggarkurs som ska bygga hus på hennes tomt i vikingabyn. Kursen började i höstas, deltagarna har träffats en dag varannan helg och fortfarande återstår mycket jobb innan huset är klart.
– Här är stenarna. Snart ska husets stomme lyftas på plats så att vi kan se exakt hur stenarna ska ligga och fästas i marken med lera, säger Marie-Louise Ryblom och pekar på några stenbumlingar lagda i en rektangel på hennes tomt.
Marie-Louise Ryblom titulerar sig fri kvinna i den närmast mc-klubbsinspirerade hierarki som råder i byalaget.
– Den som är intresserad av att gå med i byalaget blir först gästträl i tre-fyra månader. Om man trivs kan man ansöka om att få bli träl, det avgörs vid tinget då vi har rollspel. Om man skött sig kan man efter ett år bli bryte och lämna trälskapet. Nästa steg är att bli en fri man eller kvinna med rätt att förvärva en tomt, förklarar Marie-Louise Ryblom.
Drygt femtio personer har underkastat sig byalagets hierarki och ett trettiotal är aktiva i byn. Under sommarmånaderna strömmar vikingatidsentusiaster till från hela världen och kulmen nås under vikingaveckan i slutet av juni.
Vad är det egentligen som lockar med vikingatiden?
– Det är svårt att förklara. Till att börja med handlar det om intresse för vår historia. Sedan är det en speciell atmosfär här. Det är lugnt och lätt att koppla av. Umgänget med andra är en viktig del, det är en bra sammanhållning här. Att delta i så kallade living history med rollspel och tidsenliga kläder är intressant, svarar Marie-Louise Ryblom.
När Marie-Louise Rybloms hus står klart finns det två till på väntelistan.
– Husbyggarkursen har ökat sammanhållningen i gruppen, konstaterar Marie-Louise Ryblom.
Åsa Poopuu har förbarmat sig över det gamla hönshuset i Vikingastaden.
– Det regnade in och var fuktigt i golvet. Nu är taket tätat och marken dränerad. Det har varit mycket jobb. Men huset såg inte så vackert ut och var så förfallet att något var tvunget att göras. Nästa uppgift är att lägga in nytt trägolv och täta väggarna, säger Åsa Poopuu.

SVEG

Föreningen SVEG (Scandinavian Viking Explorer Group) är sprungen ur utgrävningarna av de vikingatida vraken i inloppet till Foteviken. 1987 fick föreningen sina första stadgar: "SVEG är en ideell förening med syfte att studera, dokumentera samt förmedla vår historia med särskild inriktning på vikingatid och medeltid."
Under tiden fram till 1994 ägnade sig SVEG mest åt maritimarkeologiskt arbete kring skeppslämningar vid Falsterbohalvön.
1993 bildade SVEG, Falsterbonäsets museiförening och Vellinge kommun en organisation för Foteviken Museum under ledning av Björn M Jakobsen. Museets syfte var att sprida kunskap om den nordiska vikingatiden och utveckla marinarkeologin.
Under åren 1994-2000 blev SVEG en stödjande vänföreningen till museet och de frivilliga började leva vikingalivet i husen. Två medeltida koggar (skepp) byggdes som ett arbetsmarknadsprojekt.
2001 bildades byalaget som fick regler för sin living history-verksamhet i vikingastaden.
2014sålde Malmö stad koggarna och hamnanläggningen Malmöya i Malmö avvecklades. Delar av detta finns numera i Foteviken.
SVEG:s huvuduppgift nu är att "aktivt stödja den experimentella och levandegörande verksamheten".
KÄLLA: SVEG:s hemsida
Gå till toppen