Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Sverige underdog i Malmö-VM

Förbundskapten Leif Boork väckte spelarna mitt i natten och fick dem att gå 45 varv runt en idrottsplats. Allt för att preparera dem mentalt inför VM i Malmö.
– Runt, runt bara. Det är fan inte roligt, säger han.

Leif Boork presenterade VM-truppen i Malmö och baissade Sveriges chanser. "Det är inte så mycket som talar för att vi tar medalj."Bild: LUDVIG THUNMAN
På måndagen kom han till Isstadion för att presentera sin VM-trupp – med fyra målvakter.
Stjärnan Kim Martin Hasson är ett frågetecken på grund av en höftskada som gjort att hon bara kunnat spela från och till sedan i julas.
– Förbereder hon sig på ett bra sätt finns det stora möjligheter att hon finns med när pucken släpps i premiären mot Japan, säger Leif Boork.
Med sin rutin har Kim Martin Hasson också en viktig roll utanför isen och gentemot motståndarna.
– Men för att komma med måste hon vara spelbar, betonar Boork.
Gör hon det "offras" AIK:s Minatsu Murase.
Leif Boork ligger lågt om Sveriges chanser i VM. Damkronorna är sexa på världsrankingen och just nu inte bara steget efter suveränerna Kanada och USA, utan även Finland, Ryssland och Schweiz.
– De har flera spetsspelare bland världens bästa och där har vi inte så många, säger Leif Boork.
– Det är inte så mycket som talar för att vi tar medalj, det är mer realistiskt att vi inte gör det.
Leif Boork tog över Damkronorna i maj förra året och har ett kontrakt på två plus två år med sikte på OS i Sydkorea 2018. VM-truppen är ung med en medelålder på 23 år.
Bara det att han kallar 26-åriga Pernilla Winberg från Malmö för "Den gamla damen" säger det mesta. Men så har truppens enda skånska också spelat i landslaget i halva sitt liv.
Som landslagscoach för Tre Kronor på 80-talet gjorde sig Leif Boork känd för okonventionella träningsmetoder. Damerna fick känna av det under ett träningsläger i Norrtälje.
De väcktes 03.45 och beordrades ut till en idrottsplats utan att veta vad som väntade. Där fick de gå 45 varv (18 kilometer), ibland ensamma, ibland två och två, ibland hela gruppen.
– Det handlade om att lösa en uppgift oavsett omständigheterna. Bortse från känslor, förklarar Boork.
Den mentala styrkan ser han som enormt viktig att vässa. Inte minst efter genomklappningen i OS i Sotji. Sverige hade 2–0 inför sista perioden i bronsmatchen mot Schweiz, men förlorade med 4–3.
– De måste verkligen våga spela när det gäller som mest.
Gå till toppen