Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Med andra ord

"Får det någonsin kosta något att försvara mänskliga rättigheter?"

Diskussionens vågor går i dessa dagar höga vad gäller de diplomatiska relationerna med Saudiarabien och hur de lämpligen hanteras. De flesta verkar hålla med om att t ex tusen piskrapp plus 10 års fängelse inte känns som ett riktigt proportionerligt straff för lite bloggande kritik mot religiösa ledare.
Låt oss försiktigt sammanfatta det som att det finns en del som tyder på att Saudiarabien inte är bäst i klassen avseende mänskliga rättigheter.
Enigheten är mindre framträdande när det gäller hur den svenska regeringen hanterat kopplade saker den senaste tiden.
Heidi Avellan har ju inte gjort sig känd som en fanatisk Löfvensupporter och menade i en krönika 13/3 att även det utrikespolitiska nu dragits in i det pågående rödgröna haveriet. I ett försök att knyppla ihop en liberal hållning vad gäller mänskliga rättigheter med kritik mot utrikesministerns förmodade klumperier skriver Avellan att Margot Wallströms kritik var berättigad, men diplomatiskt illa formulerad.
Det är svårt undgå slutsatsen att det som stört harmonin är att kritiken, som alltså ansågs befogad, faktiskt uppmärksammades av Saudiarabien. Om Wallström bara hade uttalat kritiken för sig själv inne på någon toalett i Sagerska palatset, medan Stefan Löfven med någon vag fras om hur mycket bättre världen vore med mer mänskliga rättigheter löst upp avtalet när löptiden ändå runnit ut, så hade saken varit utagerad. Fingerspitzgefühl.
Det är naturligtvis sant, men det man måste fråga sig är om sådant fjäderlätt diplomatiskt tryck från en liten stat som Sverige är meningsfullt annat än för att hjälpa liberalt sinnade samhällsdebattörer att sova en smula bättre om natten: nå, vi har i alla fall gjort något.
Kanske det kanske, men man har väl knappast gjort mindre om man med avsevärt uppkäftigare diplomati fått massvis med internationell uppmärksamhet och uppenbarligen gjort diplomatiskt intryck på motparten? Om inget annat så komplicerar det i vart fall Avellans påstående att Sveriges röst i världen har försvagats av Wallströms agerande.
Till syvende och sist så kokar allt ner till en enkel fråga: Får det någonsin kosta något – kosta något på riktigt – att försvara mänskliga rättigheter diplomatiskt? Den frågan borde vara lätt att besvara för en liberalt sinnad debattör såvida inte ett rödgrönt skynke skymmer sikten i lite för många frågor förstås.
Mikael Sundström
SVAR: Frågan är om det är värt att föra en debatt när enda alternativen till hur utrikesminister Wallströms framförde sin angelägna kritik – som ledde till att Arabförbundet vägrade lyssna till henne och Saudiarabiens ambassadör kallades hem – är att hon "bara hade uttalat kritiken för sig själv inne på någon toalett". Seriöst?
Men skribenten ber om ett svar och det är enkelt: ja, det får kosta att försvara mänskliga rättigheter.
Så har Sydsvenskan också tagit ställning för att saudiavtalet skulle sägas upp.
Medan statsministern ville förlänga det. Frågan är om Löfven tycker att effekterna av hur avtalet sades upp är värt priset. Och vad allt detta gör med stödet för Sveriges plats i säkerhetsrådet, en röst i världen.
Heidi Avellan
politisk chefredaktör
Gå till toppen