Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Fler vill ha hjälp med resetvister

Hittills i år har nära 500 anmälningar kommit in till ARN. 

Tusentals resenärer har de senaste veckorna drabbats av inställda flyg på grund av strejker på SAS och Norwegian.Bild: Johan Nilsson / TT
Från årsskiftet och fram till i mitten av mars i år hade 498 anmälningar kommit in till reklamationsnämnden från resenärer som inte kommit överens om ersättning med flyg- eller resebolag de anlitat.
Förra året hade 377 anmälningar kommit in under motsvarande period i början av året.
– Många ärenden handlar om att man krävt kompensation för inställda och försenade flygningar, säger Stefan Larsson på den avdelning på ARN som tar hand om reseklagomål.
Han tror att den senaste tidens flygstrejker på SAS och Norwegian kan komma att spä på ökningen ytterligare.
– Någon effekt tror jag att det kommer att ha på tillströmningen, säger han.
Allmänna reklamationsnämnden prövar tvister mellan konsumenter och företag. Det beslut nämnden kommer fram till är en rekommendation om hur tvisten bör lösas.
Under hela förra året ökade antalet klagomål som kom in på resor till ARN med drygt 20 procent till ­2 ­160 stycken. Ärendena gäller framför allt flygresor och paketresor. Reseavdelningen fick under 2014 ta emot flest anmälningar.
Huvudregeln enligt en EU-förordning är att en resenär som drabbas av inställda eller försenade flygningar alltid har rätt till någon form av assistans från bolaget.
– Det handlar till exempel om sådant som mat och dryck när man väntar, hotellkostnader om man måste övernatta eller ombokning eller återbetalning av biljetten, säger Maja Lindstrand, jurist på Konsumentverket.
Möjlighet finns även att få annan ekonomisk ersättning, till exempel för förlorad arbetsinkomst.
Undantag finns, bland annat olika tidsgränser när det gäller återbetalning och ombokning.
Ett annat undantag är om det rått extraordinära omständigheter som flygbolaget inte kunnat påverka. Vad som ska betraktas som en sådan är en vanlig tvistefråga.
– Flygbolaget har bevisbördan, de måste bevisa att det är en extraordinär omständighet, säger Maja Lindstrand.
En flygstrejk betraktas inte automatiskt som en sådan omständighet. Blir det en tvist kan den prövas av ARN.
– En bedömning görs alltid i varje fall, därför kan man inte med säkerhet säga i förväg att passageraren inte har rätt till kompensation, säger Maja Lindstrand.
I samband med den senaste tidens strejk på Norwegian granskade Konsumentverket flygbolagets hemsida och hittade felaktig information. Enligt KO stod där att passagerarna själva ska betala för mat, dryck och hotell och först efteråt få pengar tillbaka för utläggen, något som enligt Konsumentverket strider mot rådande EU-förordning. Dessutom skriver bolaget att strejk är en extraordinär omständighet och att kompensation därför inte utgår.
Norwegian säger i sitt svar till Konsumentverket att man nu gjort vissa ändringar i informationen, men står fast vid att strejken är en extraordinär omständighet.
Nu ska KO avgöra om man ska gå vidare med en stämning mot Norwegian som då riskerar 500 000 kronor i vite.
– Vi ska ta ställning till hur vi ser på deras svar och om vi behöver kompletterande information, säger Maja Lindstrand.

Rättigheter som flygresenär

Om en flygning som omfattas av EU:s regler ställs in har man som konsument alltid rätt till återbetalning eller ombokning, mat och dryck under väntetiden och rätt till hotell om man måste övernatta. Flygbolaget ska stå för kostnaderna. I vissa fall kan man också ha rätt till annan ekonomisk ersättning.
Gå till toppen