Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Krisen i Sony Mobile: Skånsk kravlista landar snart hos regeringen

Näringsministern Mikael Damberg (S) säger att regeringen är beredd att stötta det skånska mobilklustret efter varslet på Sony Mobile. Men först måste regionen presentera en strategi för hur det ska göras, menar han.Bild: Peter Frennesson
En skånsk kravlista för att rädda regional sysselsättning, innovation och kompetens efter storvarslet på Sony Mobile kommer inom kort att överlämnas till regeringen.
Det framgår efter det möte i Lund som näringsminister Mikael Damberg (S) hade idag med Sony Mobiles lokala företagsledning, fackliga representanter vid bolaget och politiska företrädare från regionen.
Han har tillsatt en statssekreterargrupp från fem departement som ska hantera bland annat Sony Mobiles varsel. Gruppens uppgift är att samordna de statliga insatser som väntas komma med anledning av bland annat förra veckans varsel för tusen anställda i Lund.
– Det här handlar så klart om hotade jobb för många människor. Men för mig som näringsminister handlar det också om vikten av att säkra medarbetarnas kompetens. Det är enormt viktigt, inte bara för bolaget och den här regionen men också för våra möjligheter att fortsätta digitalisera Sverige, säger Mikael Damberg.
”Vi känner ett stort samhällsansvar, därför bjuder vi in politiska representanter”, säger Bengt-Arne Molin, vd för Sony Mobile Communications AB som i går besöktes av näringsministern Mikael Damberg (S).Bild: Peter Frennesson
Några konkreta löften om insatser från statens sida presenterades inte i samband vid tisdagens besök på Sony Mobile. Mikael Damberg menar att det ännu är för tidigt i processen.
– Men vi från regeringen har ett väldigt engagemang i detta, annars hade jag inte varit här bara en vecka efter varslet, säger han.
Tills vidare menar han att bollen finns hos de regionala skånska aktörerna.
– Det pågår ett regionalt strategiarbete. När det är klart bjuder vi in de regionala aktörerna till statssekreterargrupp. När de presenterat sina tankar kan vi ta ställning till om och hur staten ska gå in och stötta, säger Mikael Damberg.
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelseordförande i Malmö, ingår i presidiet för det skånska innovationsråd som driver strategiarbetet kring effekterna av varslet på Sony Mobile. Hon deltog vid tisdagens träff och instämmer i den beskrivning som Mikael Damberg gör.
– Vi har från början varit tydliga med att det här en fråga som kräver nationella insatser, men hur de ska se ut finns det ännu inga färdiga förslag kring. Vi vet ännu inte ens vilken typ av kompetens som blir kvar på Sony Mobile när den här processen är slutförd och vi behöver jobba både på kort och på lång sikt, säger hon.
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelseordförande i Malmö såg besöket från näringsminister Mikael Damberg (S) som en bekräftelse på regeringens engagemang i situationen för de anställda vid Sony Mobile.Bild: Peter Frennesson
Katrin Stjernfeldt Jammeh berättar att det redan pågår en intensiv diskussion kring tänkbara åtgärder. Både sådana som riktar sig till anställda som riskerar att förlora jobbet och till åtgärder som kan garantera att regionen behåller positionen som ett ledande svenskt mobilkluster.
– Vi har en del konkreta idéer, men det är för tidigt att berätta om dem. Men när vi är klara med det arbetet åker vi till Stockholm med en lista på åtgärder som vi vill ha stöd för att genomföra, säger hon.
När reser ni?
– Kan jag inte säga, men det handlar om hygglig närtid.
När det gäller jobb som gått förlorade på storföretag i Lundaregionen de senaste åren pekar Mikael Damberg på att flera andra stora globala bolag samtidigt etablerat sig för att de lockats av den kompetens som finns.
– Sverige står inför att ta vara på den kompetens som finns för att klara steget in i en digitaliserad tidsålder och där har Skåneregionen fortfarande goda förutsättningar att vara pådrivande.
Samtidigt tvivlar han på att hoppet kan sättas till de stora företagen i det arbetet.
– De stora leder inte alltid utvecklingen. Vi måste förstå att vi ska sätta in krutet även bland små och medelstora företagen, säger han.
Gå till toppen