Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Kvällsöppet bibliotek kan vända trenden

Låna och lämna böcker efter mörkrets inbrott. Nu går det att besöka biblioteket i Genarp även efter att personalen gått hem. Snart får även Dalby och Klostergården meröppna bibliotek.

Claes-Göran Olsson lånar böcker på dagtid, men tror att det kvällsöppna biblioteket kan vara bra för andra.Bild: Ingemar D Kristiansen
Sedan den 11 mars går det att låna böcker även på obemannade tider i Genarp.
Tanken är att öka invånarnas möjlighet att besöka biblioteket på tider som passar dem.
På landets folkbibliotek råder en nedåtgående trend med färre antal besökare och utlånade böcker. Biblioteket i Genarp är inget undantag. I januari och februari hade biblioteket omkring 2000 färre besök jämfört med samma period året innan.
Trots att biblioteksfilialer varje år försvinner löper biblioteket i Genarp ingen risk att stängas, enligt Ulrika Björkman, platsansvarig bibliotekarie.
– Biblioteket är inte hotat. Att filialer får stänga beror inte på svikande besökarsiffror utan på besparingar i kommunerna, säger hon.
Minskningen av antalet biblioteksbesökare kan ha att göra med utomstående faktorer.
– Vi har idag större konkurrens då många försörjer sig på musik och litteratur från annat håll, säger Ulrika Björkman.
Redan 2009 infördes meröppet i Veberöd och sedan dess har det skett en tydlig ökning av antalet besök och utlånade böcker. I Genarp hoppas man nu på en liknande effekt.
För att locka till sig besökare är även personaltäthet en viktig faktor, enligt en rapport från Svensk biblioteksförening. Utöver att ta del av litteratur besöker många biblioteket för att få sakkunnig hjälp.
Att utöka de bemannade öppettiderna är däremot inte aktuellt i Genarp då det handlar om en kostnadsfråga, säger Joakim Friberg (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
På meröppettiderna får Genarpsborna därför klara sig på egen hand. Behovet av assistans bland biblioteksbesökarna är varierande, enligt Ulrika Björkman.
– Många sköter sig själva, de hälsar när de kommer in, men inte mer än så. Sen finns det föräldrar som vill ha tips på barnböcker och vissa som vill få hjälp för att hitta nya genrer, säger hon.

Meröppet bibliotek

Biblioteket i Genarp kan besökas klockan 10-22 varje dag i veckan.
För tillgång till biblioteket på obemannad tid måste besökaren ha fyllt 18 år, ha ett lånekort med pinkod samt vara registrerad som meröppetlåntagare på biblioteket.
Under 2015 kommer tjänsten med meröppet att införas på ytterligare två av kommunens elva biblioteksfilialer: Dalby och Klostergården.
Gå till toppen