Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Nya ubåtar ska utvecklas i Malmö

Ordern väntas få mycket stor betydelse för Kockums i Malmö där ubåtsspecialisterna i första hand finns och där utvecklingsarbetet bedrivs.

Ubåtarna byggs i Karlskrona, men mycket av utvecklingsarbetet sker i Malmö.Bild: Jenny Leyman / arkiv 2014
Ordern väntas få mycket stor betydelse för Kockums i Malmö där omkring trehundra specialister ska utveckla den nya generationens ubåtar.
Ubåtarna av typen A26 ska enligt kravspecifikationen vara mycket svåra att upptäcka och ha lång räckvidd.
– Det här är en signal till våra samarbetspartners i Norden och Baltikum att Sverige är beredd på att satsa på sin militära förmåga, säger Peter Hultqvist.
Han tillkännagav beslutet, som formellt fattas på torsdag, under ett besök på varvet i Karlskrona där ubåtarna ska byggas. Ubåtarna ska levereras till 2022.
– Undervattensförmågan är en oerhört viktig del av svenska försvaret och vi har betecknat det som ett särskilt säkerhetsintresse. Vi säkerställer genom det här svensk ubåtsförmåga bortom 2030, säger Peter Hultqvist.
– 8,2 miljarder kronor är en jättestor summa pengar. Det är säkert det enskilt största projektet vi kommer att satsa på i försvaret under den här valperioden.
Beslutet ska underlätta för svensk export, menar Peter Hultqvist.
– Det är en markering att vi är beredda att satsa på en svensk högteknologisk produkt som vi också kan sälja och exportera. Vi vill samarbeta med andra länder på den internationella marknaden.
Nederländerna och Polen har planer på att köpa ubåtar och Hultqvist vill gärna se ett samarbete.
Är beställningen beroende av ett sådant samarbete?
– Det här gör vi oavsett om vi har en partner eller inte. Det här är för svensk militär förmåga. Men det öppnar för en stark trovärdighet när det gäller exportmöjligheter.
Vilken betydelse har den ökade spänningen i Europa för det här beslutet?
– Vi hade nog planerat att göra det här oavsett det som sker på Krim och i Ukraina. Men det som sker i omvärlden är en utveckling som ytterligare förstärker vikten av att Sverige förstärker sin militära förmåga.
Saab köpte förra året Kockums ubåtstillverkning från tyska ThyssenKrupp Marine System AB.
Försvarets Materielverk, FMV, har tidigare givit Saab uppdraget att ta fram underlag för nästa generations ubåtar till det svenska försvaret.
Det pekade på att regeringen skulle lägga en beställning av nya ubåtar till Saab.Saab Kockums avvaktar med utförligare kommentarer till den väntade ordern.
– Vi noterar naturligtvis med stort intresse vad som har hänt idag. Men det är inte en order som har lagts utan ett politiskt besked, säger Helena Dahlberg, pressekreterare på Saab.
– Vi är ett börsbolag så vi kan kommentera vad det här innebär för företaget först sedan vi har fått en order.
Gå till toppen