Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Ingrid Runsten: Återvändare oroar

På dagen ett år efter Rysslands annektering av Krim släpper Säpo en årsrapport där det ryska spionaget i Sverige beskrivs som allt mer omfattande. Det är det största underrättelsehotet mot Sverige.
Det allvarligaste terrorhotet är en följd av Syrienkriget och Islamiska statens framfart.
Säpos årsrapport speglar en omvärld som är osäkrare än på länge och en global utveckling där demokratin hotas från flera håll.
Det är ett skrämmande eko från kalla kriget, samtidigt som det är resultatet av det stora bakslaget i Mellanöstern. Fyra år efter den hoppfulla arabiska våren är det inte längre demokratiaktivister vi ser på TV-bilderna, utan hatfyllda fanatiker och flyende människor.
Det är tillåtet att ha åsikter och uttrycka religiösa övertygelser. Yttrandefriheten ska skyddas.
Säpos uppgift är att avgöra när en person går över gränsen och blir en säkerhetsrisk, när extremism blir våldsbejakande och ord riskerar att övergå i handling.
Det finns en våldsbejakande höger- och vänsterextremism att hålla koll på. Breiviks massmord i Norge sommaren 2011 påminner om vikten av det.
Men det största hotet bedöms komma från personer som är inspirerade av IS och al-Qaida-liknande grupper.
Säpo beskriver uppgiften att bedöma och hantera det potentiella hotet från Syrienåtervändare som en "historisk utmaning".
Det finns 150 bekräftade utresta, men troligen är det minst 250, ett hundratal har återvänt, 35 är döda. En del återvändare ångrar sig djupt och är skakade över vad de fått se, medan andra istället vill tillbaka. Och ännu finns det inga tecken på att resandet ska avta. Säpo ser också med oro på risken att spänningen mellan olika religiösa och etniska grupper ökar i landet.
Det är Säpos sak att utveckla arbetsmetoder så att uppgiften att urskilja vilka som kan tänkas begå terrorattentat inte blir som att leta efter en nål i en höstack. Uppgiften att, så långt det går, förhindra att unga ger sig av ligger hos fler. Föräldrar och lärare, religiösa samfund och idrottsföreningar – de som ser tecken måste veta vart de ska vända sig och vad som kan göras.
Därför behövs det förebyggande arbete som Mona Sahlin är nationell samordnare för.
"Läget är allvarligt och konsekvenserna av resandet till Syrien och Irak är något vi får hantera under lång tid framöver", skriver säkerhetspolischef Anders Thornberg i årsrapporten.
Sveriges ansvar stannar inte vid att förhindra terrorattentat på hemmaplan. Det finns en internationell skyldighet att åtala återvändare som gjort sig skyldiga till krigsbrott och terrorbrott. Utredning pågår - men med en lag på plats som kriminaliserar terrorresorna kan Säpo göra mer än att samtala för att förhindra att unga svenskar ger sig av för att ansluta sig till terroriststämplade organisationer.
Gå till toppen