Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

”En svart pupill i silveröga”

Solförmörkelsen kunde 1954 beskådas från en terrass på det så kallade Skånepalatset, uppfört av Brand- och Lifförsäkrings aktiebolaget Skåne 1904, i hörnet av Norra Vallgatan och Hamngatan. Terrassen på bilden finns kvar än i dag. Gatan som leder ner mot S:t Petri är Adelgatan.Bild: BERTIL RUBIN.
Natt mitt på dagen. I Sverige har vi inte skådat en total solförmörkelse sedan den 30 juni 1954.
”Mörkret kom – och ångesten – som en värdig vägg”
”En svart pupill i silveröga”
”Domedagsstäming i vanvettig färgprakt då solen förmörkades”
Så löd rubrikerna i Sydsvenska Dagbladet dagen efter.
Utsände reportern Bertil Widerberg rapporterade från ett Öland där solförmörkelsen var total: ”13:49. Under oss molnen stelnar i miljarder symmetriska kupor. Lysande i en apokalyptisk blå ödslighet, oändlig kall och omänsklig. Runt horisonten vanvettigt svidande orangeröda flammor. Det blå mörknar och tätnar tills man skriker av fasa: det är som om klockan slog för sista gången till en kosmisk domedag innan hela det väldiga världsurverket stannar. Då kommer natten: solen svartnar och sitter på himlen som en ofantlig pupill i en silverskinande ögonvita”. 
Solförmörkelsen var 95-procentig i Skåne. I centrala Malmö började månen hugga in på solen klockan 12.30. ”Trafiken märkte ännu inget, men alla skräddarsydda lunchätare tog sotglasögon upp ur handväskor och kavajfickor och lade dem bredvid tallrikarna”, rapporterade signaturen ”Werp”.
”Klockan 13.47 på dramats höjdpunkt, låg solen som lammet i pytonormens svällda skrov, bara yttersta smala vänsterkanten glimrade utanför. Molnmassorna tjocknade, molnmassorna glesnade, det var en orolig himmel över Malmö dessa astronomiskt sublima sekunder. […] Där drog ett leende fram över kungsparksvandrarnas anletet, och lite grann förarglig besvikelsen fanns däri. Att det ändå inte blev mörkare! Att änderna bara simmade på och småfåglarna bara kvittrade vidare. […] Lunchätarna återgick till borden och tuggade vidare mot kaffet och konjaken. Bankfolket dök åter ner i sina liggare att protestera växlar och trafiken stönade på i klaraste dagsljus. De mörka gasen kom åter ner i väskor och fickor att där vila i två hundra år.”
Riktigt 200 år får vi nu inte vänta. Bara i 172 år. Nästa totala solförmörkelser i Sverige inträffar den 16 oktober 2126.
Damer på Hamngatan i Malmö har utrustat sig sig med sotat glas för att kunna se solförmörkelsen.Bild: BERTIL RUBIN.
Inte bara fotografen Bertil Rubin var på hugget. Här okänd fotograf på Stortorget, minuterna för solförmörkelsen.Bild: BERTIL RUBIN.
Nyfikna herrar på hörnet Adelgatan och Bruksgatan i Malmö gör sig redo.Bild: TURE HELLSTRÖM/SYDSVENSKAN
Solförmörkelsen var total i Sverige (över bland annat Småland) i juni 1954.Bild: SYDSVENSKAN
Gå till toppen