Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Saudiarabien är en omänsklig diktatur"

Detta är ett läsarbrev. Åsikterna är skribentens egna.
Saudiarabien kränker i dag konsekvent mänskliga rättigheter, enligt Amnestys årsrapport. Dussintals avrättningar genomfördes, många med offentliga halshuggningar för en rad olika brott som äktenskapsbrott, ”trolldom” och drogrelaterade brott.
Tortyr och annan misshandel är vanliga för att framtvinga bekännelser utan att ansvar för övergreppen någonsin utkrävs. I maj 2014 dömdes bloggaren Raif Badawi enligt det saudiska rättssystemet baserat på sharia till tio års fängelse och 1 000 offentliga piskrapp för att ha ”förolämpat islam”. Yttrandefrihet existerar inte.
Alla offentliga folksamlingar, inklusive demonstrationer är förbjudna. Den nyligen bortgångne saudiske kungen Abdullah godkände 2014 en lag som gav en svepande makt att sätta terrorstämpel på den som ”stör den offentliga ordningen”, eller ”skadar statens rykte eller ställning”. Samtidigt diskrimineras de shiamuslimska minoriteterna som bor i den oljerika östra provinsen hårt. För ett år sedan kastades 370 000 gästarbetare och migranter brutalt ut ur landet och 18 000 fängslades.
Kvinnor utsätts regelmässigt för diskriminering, tvingas till en underordnad ställning gentemot män, särskilt vad gäller äktenskap, skilsmässa, vårdnadstvister och arv. Skyddet mot sexuellt och annat våld är helt otillräckligt. Att som kvinna köra bil är förbjudet.
Margot Wallström beskrev detta saudiska rättssystem som ”närmast medeltida”. För detta fördömdes hon av Arabförbundet i Kairo varvid ett kaxigt Saudiarabien intog en prinsessan-på-ärten-attityd och kallade hem sin Stockholmsambassadör, nu även följt av samma procedur från Förenade Arabemiraten.
Men var det ”medeltida” Wallström borde ha sagt? Hellre då ”som Sverige under tidigmodern tid” det vill säga 1500-1800. Då var vi också duktiga på att halshugga folk. Gustav Vasa var värst med ett hundratal dekapiterade opponenter och sonen Karl IX med ett lika stort antal avskyvärda dåd. Kungamördaren Anckarström piskades offentligt 1792 tre dagar i följd, halshöggs sedan varefter kroppen styckades.
Därför var det modigt och rättrådigt av utrikesministern att öppet kritisera Saudiarabien som idag beter sig på samma sätt som vi för flera hundra år sedan - och samtidigt se till att bryta det militära samarbetsavtalet med detta land som rustar till tänderna. Enligt fredsforskningsinstitutet Sipri säljer elva västeuropeiska länder tunga vapen till saudierna, värst är Frankrike (luftvärnsrobotar), Storbritannien (stridsflygplan och robotvapen), Tyskland (storexportör av jaktrobotar). Även Österrike, Belgien, Spanien, Schweiz, Italien, Nederländerna har sålt stridsvagnar, granatkastare, radarutrustning och drönare till Saudiarabien.
Därför är det ett cyniskt dubbelmoraliskt schackrande med denna massiva vapenförsäljning från europeiska rättsstater som lågprioriterar de mänskliga rättigheterna i Saudiarabien när ett fett vapenkontrakt ligger på bordet. Där ses vapenförsäljning som en smart möjlighet att säkra jobb.
Eller för att uttrycka det med Bertholt Brechts ord: ”Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral”.
Christer Nilsson
Gå till toppen