Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

"Vi sitter inte bara i ett mörkt rum och spelar"

Christoffer Bask är eldsjälen som brann ut och gick in i väggen.
– Jag vill fortfarande att fler ska upptäcka den sociala aspekten av tv-spel, men just nu måste jag ta det lite lugnt, säger han.

Christoffer Bask är ordförande för spelföreningen Mega och kommer ursprungligen från Luleå.Bild: Hussein El-Alawi
Om Christoffer Bask måste välja är han ett Nintendofan. Men egentligen gillar han mest att se på när andra spelar.
– Jag har nog alltid varit den som spelat minst av dem jag umgås med, säger han.
Desto större är engagemanget för den sociala samvaron kring spelandet. För över tio år sedan var han med och grundade spelföreningen Mega, som då gick under namnet Terebi Ge-mu ("tv-spel" på japanska). Under det senaste året har han haft en nyckelroll i att bygga upp Spelens hus, Malmös nya träffpunkt för spelentusiaster. Men för två veckor sedan tog det stopp.
– Jag blev likgiltig till allting. När jag berättade för min fästmö att jag tänkte sluta med Mega sa hon att "detta är inte likt dig". Det var då jag fattade att något var fel, att jag hade gått in i väggen, säger han.
Att engagera sig för rätten att sitta i ett rum och spela tv-spel skulle nästan kunna klassas som en revolutionär handling i en tid där arbetslinje och självförbättring är ledord. Christoffer Bask bara skakar på huvudet.
– Så har jag aldrig sett det. Vi sitter inte bara i ett mörkt rum och spelar. Jag tycker det är viktigt att det finns ställen där ungdomar kan träffas och hänga. Dessutom tror jag att alla behöver lite verklighetsflykt ibland.
När vi träffas har han bara några timmar tidigare fått veta att fästmön fått jobb i Linköping.
– Vi flyttar så fort vi får lägenheten såld, säger han.
Vad ska du göra sen?
– Ta det lugnt och återhämta mig. Men Sverok har ju kansli i Linköping så vi får väl se vad som händer.

Christoffer Bask

Ålder: 27.
Familj: Mor och far, tre yngre syskon och fästmö. "När vi gifter oss blir det steampunk-tema".
Gör: Ordförande för spelföreningen Mega, arbetsledare för Spelens hus och konsultchef i Danmark för Student Consulting, men har precis sagt upp sig.

Vilken karaktär i ett tv-spel hade du helst velat vara?

– Förmodligen Kratos i "God of War". Han har förvisso en väldigt tragisk bakgrund, men i spelet dödar han Hades och blir den nya kungen i underjorden. Det känns som ett vettigt jobb som jag hade kunnat tänka mig.

Om du blev tvungen att spendera resten av ditt liv i inuti ett tv-spel, vilket skulle du välja?

– I princip alla mina favoritspel utspelar sig i världar som jag definitivt inte hade velat bosätta mig i, till exempel "Silent Hill". Svår fråga det här, men jag skulle nog välja "Little Big Planet". Det är ett spel där du kan forma allting och bygga dina egna banor.

Bästa spelet genom alla tider?

– Alan Wake. Man spelar som en författare som blivit en del av sin egen bok. Det är en grym story och fantastisk stämning i det spelet.

Gå till toppen