Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fem häktade för Köpenhamnsdåd

Omar El-Hussein som utförde terrordåden i Köpenhamn fick hjälp av flera andra, både med att forsla iväg mordvapen och kläder. Totalt sitter nu fem män häktade för medhjälp.

En femte person har gripits för misstänkt medverkan vid terrorattentaten i Köpenhamn i mitten av februari. ARKIVBILD.Bild: DRAGO PRVULOVIC / TT
De senast två häktade, en 30-åring och en 25-åring, har båda gängkriminell bakgrund och är dömda för vapeninnehav tidigare.
Enligt åklagare Stig Fleischer forslade de i väg den automatkarbin av typen M95 som användes mot deltagare och poliser vid det möte där den svenske konstnären Lars Vilks medverkade den 14 februari. Automatkarbin M95 är ett kraftfullt helautomatiskt vapen som används av det danska försvaret.
En man dog och flera poliser skottskadades. Efter dådet ska 30-åringen och 25-åringen också ha tagit hand om El-Husseins kläder.
Efter det första terrordådet genomförde El-Hussein ett andra attentat, riktat mot en synagoga, där en man som stod vakt dödades. Gärningsmannen dödades sedan själv av polis när han skulle gripas.
Sedan tidigare sitter ytterligare tre män häktade som misstänkta för medhjälp. En 18-årig man är misstänkt för att ha bistått med skottsäker väst och en kniv. Två män, en 20-åring och en 22-åring, är också de misstänkta för att ha hjälpt El-Hussein att forsla iväg automatkarbinen, samt för att ha försett honom med två pistoler.
Samtliga häktade nekar till brott.
Gå till toppen