Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han skapar en dagsaktuell folkefiende på Malmöscenen

När Henrik Ibsens historia om en visselblåsare tar sig upp på Malmö stadsteaters scen så gör den det med paralleller till Saudiaffären, Julian Assange, men också rena vardagshändelser. Regissören Dritëro Kasapis första nedslag i Malmö handlar om moral.

Dritëro Kasapi har koncentrerat Henrik Ibsens "En folkefiende", tagit bort flera karaktärer och skapat "Folkets fiende" som har premiär på fredag.Bild: Hussein El-Alawi
När läkaren Tomas Stockmann upptäcker att vattnet i Mölledalen är förgiftat så fattar han det naturliga beslutet att berätta om upptäckten i lokaltidningen. Något som upprör hans bror kommunalrådet och många andra som är rädda att upptäckten ska förstöra välståndet i samhället.
Konflikten mellan moral kontra egen vinning är grundläggande i ”Folkets fiende” som har premiär på Malmö stadsteater på fredag och är en moderniserad version av Henrik Ibsens "En folkefiende". Dritëro Kasapi uppskattar hur Ibsens pjäs komplicerar frågan om sanning och moral kontra egen vinning och det allmännas bästa.
– I ”En folkefiende” tänker man lätt på den som kämpar för sanningen och ett samhälle som inte vill acceptera den sanningen. Den dimensionen finns absolut i Ibsens pjäs men den är mer komplicerad än så. För alla andra som också utgör samhället har en synpunkt på den där sanningen. Och även om vi som publik inte är överens med deras ståndpunkt så förstår vi varför de tar den. Inte för att de är korrupta eller dåliga människor utan för att de är människor.
– När en händelse sker som moraliskt kräver av oss att rätta till det, men priset är att förlora av vårt välstånd, då blir det svårare att agera moraliskt och rätt. Det är ett dilemma för vilket samhälle som helst. Runt köksbordet vet vi vad som är rätt och fel och vi kan moralisera kring det. Det svåra är att verkligen handla efter det som är rätt och fel, säger Dritëro Kasapi.
I arbetet med ”Folkets fiende” har ensemblen blivit besatta att hitta händelser i verkliga livet som förankrar pjäsarbetet i verkligheten. Begreppet ”folkefiende” användes nyligen i diskussionerna kring kostnaderna för skid-VM i Falun, men Dritëro Kasapi lyfter upp Chelsea Manning, Julian Assange och ett högst aktuellt svenskt fall som aktuella exempel.
– För mig blev Saudiaffären en intressant diskussion på detta temat. På ett sätt är vi alla överens om att Saudiarabien är en diktatur, men så kommer röster som ifrågasätter tidpunkten. ”Var det bra att göra det nu? Har vi förlorat eller vunnit på det?”. Det är svårt att veta om Moderaterna kritiserar beslutet för att de vill fiska röster eller om de verkligen tror att Sverige har förlorat internationellt på att försöka påverka mänskliga rättigheter i Mellanöstern. Det vet vi inte. Vi kan bara anta.
När Malmö stadsteaters chef Petra Brylander ringde och frågade Kasapi om han ville regissera pjäsen så svarade han ja direkt. Detta är första gången han jobbar i Malmö.
– Malmö stadsteater är en väldigt välfungerande teater med bra arbetsatmosfär och alla har stor lojalitet mot produktionen, säger Dritëro Kasapi som har frilansat som regissör de senaste åren men vill försöka flänga runt så mycket och hellre jobba mer i Stockholmstrakten av familjeskäl.
Att sitta bakom Dritëro Kasapi under en teaterföreställning är en upplevelse i sig. Kroppen rycker till med jämna mellanrum och alla repliker ligger på hans läppar millisekunder innan de trillar ur skådespelarnas munnar.
– Min fru brukar inte vilja att jag ska sitta bredvid henne i teatersalongen. ”Du stör”, säger hon. Jag är medveten om det, men jag kan inte låta bli, säger Dritëro Kasapi.

Dritëro Kasapi

Utbildad vid teaterhögskolan i Skopje i Makedonien. Grundade Children's Theatre Centre i Skopje 1998 då han också besökte Sverige som gästregissör och träffade sin fru. 2001 flyttade han till Sverige och 2005 blev han konstnärlig ledare för Gottsunda Dans & Teater i Uppsala. Sedan 2008 har han varit frilansande teaterregissör.
Folkets fiende
Har premiär på Intiman på Malmö stadsteater på fredag kväll. Emil Almén spelar huvudrollen som Tomas Stockmann och i andra roller finns Fredrik Gunnarson, Mattias Linderoth, Cecilia Lindqvist m fl.
Gå till toppen