Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Han vill få människor att utforska sin hjärna

"Alla människor kan bli hypnotiserade", säger Erik Olkiewicz. I morgon kommer han till Lund Comedy Spring Edition där han ska få frivilliga ur publiken att tro att de är guldfiskar som blir jagade av hajar.

Erik Olkiewicz under en hypnosshow på Dreamhack.Bild: Jennika Ojala
Själv blev han frälst på hypnos när han studerade på college i Chicago.
– Jag var 20 år, vilsen, tusentals mil hemifrån och väldigt spänd, berättar han.
När en estradhypnotisör kom till skolaulan och bad om frivilliga att komma upp scenen fick han för sig att tacka ja.
– Hypnotisören sa att jag kollade på världens roligaste film och plötsligt satt jag och gapskrattade och kände mig lugn, cool och glad.
Erik Olkiewicz har lärt sig hypnos av de främsta på området i London och Las Vegas. Idag är han även journalist men hypnosuppdragen tar alltmer över hans tillvaro.
Varför vill folk bli hypnotiserade?
– För att människor lever helt vanliga liv. När en hypnosshow kommer till stan vill både de som är övertygade och de som är skeptiska testa.
Varför vill du hypnotisera andra?
– Jag vill få människor att uppskatta sin egen kreativitet och på ett humoristiskt sätt hjälpa dem att utforska sin hjärna.
Kan alla bli hypnotiserade?
– Alla har förmågan att bli hypnotiserade. Det gör vi när vi övertygar oss själva saker som begränsar oss, och det är därför rek­lam fungerar.
Kan något negativt hända när du hypnotiserar någon?
– Nej. Jag ger bara positiva suggestioner, som att den hypnotiserade tror att personen som sitter bredvid luktar jättegott.
Vad kommer hända under din show i Lund?
– Jag kommer att hypnotisera deltagarna till att tro att de är guldfiskar som jagas av hajar. Och när de försöker dricka vatten så går inte det, eftersom jag har hypnotiserat dem till att inte hitta sin mun. De blir också operasångare - varje gång de hör musik kommer de att ställa sig upp och sjunga.

Lund Comedy Spring Edition

Festivalen är en minivariant av Lund Comedy Festival och hålls nu i helgen, den 20–21 mars på Stadshallen i Lund. Både fredag och lördag arrangeras flera fria evenemang i foajén.
Erik Olkiewicz håller sin hypnosshow klockan 17.15 i morgon lördag.
Gå till toppen