Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skånska moderater vill skrota decemberöverenskommelsen

Som första lokalavdelning har M i Kävlinge motionerat om att avtalet ska skrotas.
”Det riskerar att allvarligt skada Sveriges ekonomi”, säger kommunalrådet Pia Almström.

Pia Almström (M) är kommunalråd i Kävlinge.Bild: Håkan Röjder
Egentligen skulle det ha varit extra val i Sverige i morgon.
Men efter hemliga krismöten mellan de rödgröna regeringspartierna och alliansen i julhelgen ställde statsminister Stefan Löfven in nyvalet.
Orsak: Decemberöverenskommelsen – som på politikerspråk fått den ödesmättade förkortningen DÖ.
Nu växer motståndet mot avtalet inom Moderaterna.
Allt fler i det största oppositionspartiet drar slutsatsen att Stefan Löfven lurade skjortan av Moderatledaren Anna Kinberg Batra under förhandlingarna i julas.
– Våra väljare tycker inte att decemberöverenskommelsen är bra, säger Pia Almström.
Moderaterna i Kävlinge har på sitt årsmöte tagit ett enhälligt beslutat att driva kravet att DÖ rivs upp. Först på Skånemoderaternas stämma den 9 maj, därefter på den stora M-stämman i Karlstad i oktober.
Enligt motionen från M i Kävlinge innebär DÖ i praktiken att allianspartierna frivilligt lämnat ifrån sig all makt som opposition.
Eftersom S och MP är beroende av Vänsterpartiet för att få ihop tillräckligt med stöd för sin budget bäddar DÖ för en radikal vänsterpolitik: stopp för vinst i välfärd, höjda skatter och sämre företagarpolitik.
"Det finns en uppenbar risk att regeringen Löfven med oppositionen i ledband gör en ännu starkare vänstersväng än vad vi hittills sett, och använder budgetinstrumentet till en mer vidlyftig tolkning för politikutövning än vad vi tidigare har sett" ... "Naturligtvis har borgerliga väljare ingen förståelse för detta", skriver Kävlingemoderaterna.
– Jag hör liknande synpunkter från moderater i andra kommuner. Vi har gott hopp om att få stöd för vår motion, säger Pia Almström.
Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman bekräftar att det finns ett utbrett missnöje mot DÖ i partiet.
– Det är ingen hemlighet att det finns en kritik mot decemberöverenskommelsen inom Moderaterna. Absolut. Visst är det så, säger Ljungman.
Själv vill han inte svara på om han stödjer Anna Kinberg Batras uppgörelse med Stefan Löfven.
– Vi får se hur den kommer att tillämpas i praktiken. Det blir helt avgörande för om den får stöd i partiet, säger han.
Decemberöverenskommelsen tillkom i ett för svensk politik unikt läge: Den 3 december utlöste Sverigedemokraterna en regeringskris genom att fälla den rödgröna regeringens budget.
På en kaotisk presskonferens lovade vikarierande SD-ledaren Mattias Karlsson att utnyttja partiets vågmästarställning till att fälla alla framtida minoritetsregeringar som inte anpassade sin invandringspolitik efter SD.
Utspelet skrämde slag inte bara på Stefan Löfven, utan också på Anna Kinberg Batra – som inte ens hunnit tillträda som partiledare.
Löfven flaggade för nyval. Men i julhelgen inleddes hemliga möten mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och de fyra allianspartierna. Den 27 december avtäckte Stefan Löfven, Anna Kinberg Batra och de övriga partiledarna uppgörelsen.
I korthet innebär DÖ att alliansen och S-MP lovar att fram till år 2022 släppa igenom den sittande minoritetsregeringens statsbudget. Dessutom pekas tre områden ut för blocköverskridande samarbete: pensioner, energi och försvar.
Med facit i hand kan man konstatera att Löfven och Kinberg Batra nådde ett gemensamt mål med DÖ: Man slapp ett nyval där risken hade varit uppenbar att SD gått framåt ytterligare.
I vårens väljarbarometrar har SD fått stöd av runt 15 procent av väljarna.
Efter regeringskrisen och Migrationsverkets prognos om hundratusen asylsökande har Moderaterna, Kristdemokraterna och Folkpartiet lagt fram förslag om en skärpt integrationspolitik. Efter islamistiska terrordåd i Paris och Köpenhamn hade SD haft alla möjligheter att göra nyvalet till ett val om invandring.
Men trots att DÖ hindrat SD från att skaffa sig mer makt tycker många moderater att priset blivit för högt.
Kritiken började redan i vintras när ett antal gammelmoderater med Carl Bildt, Ulf Adelsohn och Gunnar Hökmark i spetsen sågade uppgörelsen.
– Oppositionen lägger sig platt, sade förre Moderatledaren Adelsohn.
– Vinnare på detta är självfallet Löfven, men även Vänsterpartiet, som kan driva mycket långtgående förslag, påpekade EU-parlamentarikern Hökmark.
Även Fria Moderata Studentförbundet gick till storms mot DÖ.
"Alliansen bidrar till att cementera bilden av SD som det enda oppositionspartiet och S som det statsbärande partiet", skrev Alexandra Ivanov och Johan Ridenfeldt i en debattartikel.
Än så länge har bara enstaka M-riksdagsledamöter öppet uttryckt tvivel på DÖ.
Men på Facebook har moderata politiker flitigt delat och gillat ett debattinlägg av debattören Thomas Gür, som hävdar att alliansens riksdagsledamöter sviker sin plikt att utöva opposition: "De folkvalda som följer den (DÖ) avstår från den grundlagsskyddade rättighet de har som riksdagsledamöter."
Motståndet mot DÖ finns inte bara i Moderaterna, utan också i andra allianspartier. Kristdemokraternas EU-parlamentariker Lars Adaktusson och Linda Nordlund, ordförande Folkpartiets ungdomsförbund Luf, hör till dem som kritiserat avtalet.
Men nu har alltså Kävlingemoderaterna blivit först ut med att formellt motionera om att skrota uppgörelsen.
Anna Kinberg Batra motiverar DÖ med att alliansen efter en valseger 2018 får samma nytta av avtalet som de rödgröna har nu.
Men Pia Almström litar inte på att Socialdemokraterna då håller vad de lovat.
– Vem säger att socialdemokraterna står för den här uppgörelsen efter nästa val? Man kan ju inte binda upp politiker för beslut som andra politiker tagit under en tidigare mandatperiod, säger hon.
Torbjörn Tegnhammar, moderat oppositionsråd i Malmö, vill inte avfärda DÖ. Men han är inte heller säker på att den kommer att hålla.
– Jag tycker inte decemberöverenskommelsen är så trevlig. Men jag ser den som ett nödvändigt ont.
– Om regeringen lägger en allt för vänstervriden politik blir uppgörelsen ohållbar. Då kan vi i alliansen inte försvara för väljarna som valt en icke-socialistisk majoritet i riksdagen att vi släpper igenom budgeten. Men detta tror jag Löfven förstår. Och därför kan han inte lägga en allt för vänsterpräglad budget, säger Tegnhammar.
Första testet på DÖ blir den 15 april när finansminister Magdalena Andersson lägger fram den vårbudget som regeringen förhandlat fram tillsammans med Vänsterpartiet.
Lars-Ingvar Ljungman menar att för många moderata gräsrötter blir det helt avgörande hur välvilligt regeringen tolkar uppgörelsen. Han tar försvaret som exempel.
Försvaret är ett av de områden där alliansen och regeringen, enligt DÖ, ska samarbeta. Just nu förhandlar partierna inför den inriktningsproposition som försvarsminister Peter Hultqvist (S) ska lägga fram i vår. Moderaterna har krävt tio extra miljarder för åren 2016-2020, betydligt mer än Socialdemokraterna.
– Vad gäller om man inte kommer överens? Är det Socialdemokraternas bud som gäller då? frågar sig Lars-Ingvar Ljungman.
Sen slår han fast:
– Om innebörden av decemberöverenskommelsen är att Socialdemokraternas linje alltid vinner eftersom vi i alliansen lovat släppa igenom deras budgetar – då kommer motståndet bland Moderaterna att öka kraftigt.
FAKTA - Decemberöverenskommelsen (DÖ)
Gäller fram till valdagen 2022.
Den statsministerkandidat som samlar störst stöd i riksdagen ska släppas fram.
En minoritetsregering ska alltid få igenom sin budgetproposition.
Regeringen förväntas inte smussla in andra reformer som inte handlar om statens intäkter och utgifter i budgeten för att få igenom dem.
Oppositionen får inte bryta ut en enstaka fråga ur budgeten och rösta ner regeringen i den.
Regeringen och alliansen ska samarbeta om tre frågor: Pensioner, energi och försvar.
Gå till toppen