Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Studenten redo för examensprovet

FC Rosengårds målvaktstalang får nyckelroll i Champions League.

Tränaren Markus Tilly satsade på henne i genrepet mot Linköping, ställde tyska landslagsspelaren Kathrin Längert åt sidan, och Musovic tackade för förtroendet med att hålla nollan och vinna sin första titel, Supercupen.
– Jag hoppas att jag inte lät för kaxig, för sådan är jag inte. Men jag gillar att vara med i hetluften, säger Zecira Musovic.
Medan de kända profilerna kan ta det lugnt och rehabilitera trötta kroppar efter landslagsuppdrag, är det fullt upp i skolan för Zecira Musovic.
Vi träffar henne efter ett prov i skollokalerna på Procivitas i Malmö. Där har massor av idrottsungdom tagit fart mot berömmelse, och Zecira Musovic är nu den senaste i raden som idrottsrektorn Jimmy Rosengren är på väg att slussa ut.
– Han är bara så bra. Ibland kan det bli en hel del ändringar i schemat när jag är ute och reser, men allting löser sig, säger Zecira.
Det är inte alltid så lätt att plocka ihop studier med elitidrott. Inte minst om man pendlar mellan hemmet i Helsingborg och skola samt fotboll i Malmö nästan varje dag.
– I början tyckte jag det var jobbigt. Du går hemifrån sju på morgonen. Har du tur är du hemma sju på kvällen.
Ett glamouröst proffsliv är väl något man drömmer om som ung. Men Zecira Musovic har sin inställning klar.
– Jag är studiemotiverad och jag ska fortsätta på universitetet i Lund för att försöka bli civilekonom. Jag har pratat med vår vd Klas Tjebbes om att försöka fixa ett samarbete på något vis. Det hade varit kul att vara med och visa att det finns smarta fotbollsspelare också.
Zecira Musovic gillar att stå i centrum. Hon kan prata för sig utan att visa stöddighet och det är kanske inte så konstigt att hon klarar en plats i strålkastarskenet på Malmö idrottsplats när man A-lagsdebuterat i Stattenas division I-lag redan som 14-åring.
– Jag fick fort chansen. Det var kul. Därför blev det lite jobbigt att flytta till Rosengård säsongen 2013. Jag fick träna med Thora Helgadottir, men jag var ju inte längre förstavalet.
– Därför fick jag jobba ganska mycket med vår lagpsykolog Maxi Tropé för att tänka på ett annat sätt. Plötsligt var jag ju ingenting. Det var jobbigt men jag har lärt mig mycket av Thora också.
När så isländskan flyttade på sig trodde nog många att Rosengård skulle satsa på Zecira Musovic som förstemålvakt. Men Helgadottir hade knappt åkt iväg förrän Kathrin Längert värvades.
– Det är flera av oss ungdomar som haft det motigt att ta sig fram. Men det är inte så lätt i ett av världens bästa klubblag. Varje träning blir ju en form av tävling. Tomas Håkansson är en jättebra målvaktstränare.
Zecira Musovic kan bli en hemmaprofil som publiken gillar. Hon sticker ut och är van att ta ansvar. I F19-landslaget är hon lagkapten.
– Så även om det var första gången i Rosengård jag riktigt intervjuades efter Linköpingmatchen så har jag fått vara lagrepresentant många gånger i landslaget, säger hon.
Zecira är född i Falun och var fem år när hon flyttade till Helsingborg.
– Jag har alltid gillat idrott men att det blev fotboll berodde nog mest på att min storebror spelade i HIF.
Nu är det dags för det största av allt på klubblagsnivå – Champions League.
– Jäklar vad jag hatar att förlora, säger hon.

Zecira Musovic

Ålder: 18 år.
Bor: Lägenhet i centrala Helsingborg.
Familj: Pappa Seval, mamma Izeta, storebror Huso samt storasystrarna Eldana och Elvira.
Skola: Procivitas, Malmö, sista gymnasieterminen på samhällsvetenskaplig linje.
Idrott: Fotboll, FC Rosengård. Tio A-lagsmatcher, fem i damallsvenskan.
Landslagsmeriter: Lagkapten F19-landslaget, tjugo landskamper. Fem i F17-landslaget.
Gå till toppen