Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Flera miljarder till svensk journalistik finns inte längre

Ibland är det viktigt att backa ett par steg och se helheten. Då påminns vi till exempel om att demokrati är en rättighet som kräver motprestation och engagemang.
I det kretsloppet har vi morgontidningar länge spelat en avgörande roll. Nyligen presenterade kultur- och demokratiminister Bah Kuhnke direktiven för en ny medieutredning, och i torsdags kom förslag på justeringar i det befintliga presstödet. Bakgrunden är den strukturomvandling som branschen befinner sig i, en omvandling som flyttar läsare till nätet och annonspengar som tidigare finansierat svensk journalistik till utländska jättar som Google. En viktig poäng som delvis slarvats bort i debatten är att kommersiella företag tar - och i många år har tagit - en avgörande roll i den svenska demokratin. Inte minst på lokal och regional nivå. Vi granskar och ifrågasätter politiker, myndigheter och andra makthavare med en kraft som ingen annan aktör är i närheten av.
Ansvarig för demokratiministerns medieutredning blir branschkändisen Anette Novak, tidigare omskriven chefredaktör för Norran. Novak har en tydlig digital profil, vilket är en förutsättning. Framtiden - och till stor del nutiden – är digital.
Men frågan är vad Novak kommer att lägga fokus på. I en intervju i SvD säger hon: "De medieföretag som klarar att vara relevanta är de som har en roll i samhällsbygget, bland annat som granskare av makten."
Kanske missar Novak då att det inte är journalistiken som är utsatt. Tvärtom, vi når fler än någonsin och kan tack vare ny teknik göra journalistik som vi inte drömt om tidigare. På Sydsvenskan tar vi vårt demokratiska ansvar. Det är till och med så att vi historiskt spelat en viktigare roll för demokratin än vad läsarintresset har gett skäl till. Frågan på bordet är vad de privata medieföretagen kommer ha råd till i framtiden. Hur duktiga vi än blir på att nå publik digitalt får vi aldrig få lika stadiga kassor som tidigare. Så ser inte den nya ekonomin ut.
Så, Anette Novak, frågan är inte vad vi ska göra, utan hur vi ska hitta sätt att finansiera det. Här finns alltså planer på ett nytt presstöd, diskussioner om Public Service roll och frågan om digital moms. Men vi måste också vara tydliga med just detta: flera miljarder kronor som varje år finansierat svensk journalistik finns inte lägre i landet. Det kan inte politiker laga. Och det bör alla människor som tror att en välfungerande demokrati inbegriper granskning vara medvetna om. Demokrati innebär också skyldigheter.
Gå till toppen