Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Abdullah köpte Alis stulna telefon - nu är de vänner

Ali Jehad trodde aldrig att han skulle få se sin stulna telefon igen – tills Abdullah Homsi hörde av sig. Abdullah hade köpt telefonen på Blocket och ville lämna tillbaka den.
Nu skramlar Alis vänner till en ny mobil åt Abdullah.
"För varje dålig person finns det 10 000 goda."

Abdullah Homsi fick nyligen uppehållstillstånd i Sverige. Ali Jehad kom också hit som flykting, från Irak på 90-talet. "Min pappa sa 'här i Sverige är alla så ärliga, så det måste du också vara'. En gång hittade vi en 20-sedel på marken här i Lund. Då lämnade pappa in den på centralen." säger Ali.Bild: Ingemar D Kristiansen
Det var för i förra veckan som Malmöbon Ali Jehad fick mejlet från Abdullah Homsi: jag tror att jag har köpt din stulna telefon och vill lämna tillbaka den.
– Jag trodde att det kanske var tjuvarna som hörde av sig och ville sälja tillbaka den, säger Ali.
Det var det inte. Abdullah Homsi, som för ett år sedan kom som flykting från Syrien och nu bor i Kävlinge, var ärlig.
– Jag hittade en Iphone 6 på Blocket och tyckte det var billigt med 5 000 för den modellen och det minnet. Min gamla telefon var i dåligt skick, säger han.
Väl hemma och med nytt simkort möttes Abdullah av en mejladress och ett meddelande i telefon, som Ali lagt in via Icloud: "Den här telefonen är stulen."
– Jag kände mig väldigt dum. Och arg. Jag hade litat på folk och förtjänade inte detta, säger Abdullah.
Men inte heller Ali förtjänade sin situation, resonerade Abdullah. Han mötte Ali i Malmö och lämnade tillbaka telefonen.
– Jag sa att jag ska försöka gottgöra honom på något sätt och bad honom lägga till mig på Facebook. Han såg skeptisk ut, säger Ali Jehad.
När Ali berättade historien på Facebook började kompisarna genast skramla till en ny telefon. Varje dag trillar mer pengar in från människor som hyllar Abdullahs rättrådighet.
– En kompis som jag inte träffat på flera år satte in 200 kronor, och hennes kollega 100, säger Ali.
Igår kväll hade 2480 kronor samlats in. Ali hoppas komma upp i minst 5 000 innan han lämnar över pengarna.
– Då ska jag köpa en ny telefon, men inte på Blocket. Hellre en billigare modell, säger Abdullah och bjuder in Ali på lunch till sig och sin fru.
– Jag är stolt över att ha fått honom som vän.
 
Gillrade fälla för tjuvarna
 
Det var i januari, några veckor efter att Ali Jehad hade köpt sin mobil, som han hängde av sig jackan på Spelens hus i Malmö – och glömde ta ut telefonen.
– Jag ser två snubbar som jag inte känner igen. En kompis säger att han tror att de har snott saker i lokalen tidigare, säger Ali som då genast kollar jackfickan.
Mobilen är borta. De unga killarna likaså. Ali tänker att de måste ha sett eventet på Spelens hus på Facebook. Vid nästa event går han dit och spanar, och snart dyker killarna upp igen, den här gången med en tredje kompis. Ali ringer polisen. Två civilpoliser kommer dit, men säger att de inte kan ingripa om inget stulits.
Då låser Ali och hans vänner alla ytterdörrar utom en, och lägger sedan tydligt en laptop i en väska som de lämnar obevakad i lokalen.
– Killarna snor väskan direkt, berättar Ali.
När de försöker ta sig ut grips de av poliserna. En av killarna bär kniv, enligt Ali.
De tre männen misstänks nu för stöld av datorn, men utredningen av mobilstölden har lagts ner.
– Polisen förklarar det med att ingen har sett dem hålla min mobil, säger Ali.
Och när Abdullah Homsi senare köper mobilen är det av en man med ett helt annat utseende och annan ålder än de tre männen.
Gå till toppen