Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: "Mannen som misshandlades bidrog till att samtalsklimatet blev öppet och frankt."

Han uppmanade sina kamrater att stå upp för sina rättigheter och berätta om sina upplevelser och sina behov.
Det skriver Katerin Mendez (FI), ledamot i Malmö kommunfullmäktige, och initiativtagare till det möte efter vilket en EU-migrant misshandlades.

Det är med stor sorg och oro jag skriver detta.
I lördags efter Feministiskt initiativs frukostmöte i Malmö blev en av våra gäster brutalt överfallen för att han pratat med politiker om mänskliga rättigheter.
Att mötet hölls just i lördags berodde på att det då var FN:s dag för avskaffandet av rasism och diskriminering.
Det var jag som tog initiativet till lördagens möte. Tanken var att organisationer som arbetar med nödställda EU-medborgare, politiker och framför allt de utsatta EU-medborgarna själva skulle få komma till tals.
Deltog gjorde representanter från samtliga politiska partier i Malmö kommunfullmäktige som respekterar allas lika värde och ett femtiotal utsatta EU-medborgare som berättade om sina upplevelser och varför de är i Sverige.
Mannen som senare misshandlades bidrog till att samtalsklimatet blev öppet och frankt. Han var den gäst som först gick fram till mikrofonen och talade inför mötet. Han uppmanade sina kamrater att stå upp för sina rättigheter och berätta om sina upplevelser och sina behov. Själv sade han:
”Vi kom hit för att det inte fanns något alternativ. Det gick inte att försörja sig där hemma. I Rumänien får vi 500 kronor i månaden per familj. Vi reste till utlandet för att få jobb, vi reste inte hit för att tigga. Jag hoppas att ni kan stödja oss så att vi inte behöver bo utomhus mer. Vi vill inte att det svenska folket ska tro att vi är sopor. Jag spelar dragspel, jag har inget val, jag har fem barn att försörja. Titta på min hand, alla fingrar är olika – så är också människor. Snälla hjälp oss så att vi inte behöver bo på gatan längre.”
Fyra timmar efter mötet blev han misshandlad, knivskuren, rånad och hotad till livet av fyra maskerade män, för att han hade pratat med politiker. Detta har han berättat för såväl polisen som Nätverket solidaritet med EU-migranter.
Läs mer: Maskerat gäng överföll EU-migrant
Mina tankar går till den drabbade mannen som stod upp för sig och sina rättigheter. Förutom den tragedi och skräck det inneburit för honom och andra i hans närhet är det som hänt mycket oroväckande och ett allvarligt hot mot yttrandefriheten.
Vi vet inte vem som ligger bakom dådet, men syftet är uppenbart:
Att skrämma och tysta utsatta EU – medborgare.
Det är ett misslyckande för Malmö stad att människor som är här för att söka jobb inte får information om vilka möjligheter och rättigheter de har, något som leder till att de hamnar i händerna på utpressare.
Genom att inte bistå med den information som behövs försätter Malmö stad utsatta människor i fara. Dagligen förekommer våld och hot om våld.
Många gånger har det visat sig att polisen inte tar EU-medborgarnas anmälningar på allvar.
Kommer lördagens händelse att få den uppmärksamhet den förtjänar och de utsatta EU-medborgarna polisskydd?
Lördagens möte var unikt. Feministiskt initiativ försökte hitta lösningar på den situation utsatta EU-medborgare befinner sig i. Fokus var EU-medborgarnas upplevelser och behov.
Nu har en av våra gäster misshandlats, rånats och hotats till livet för att ha talat med politiker. Vad mer ska till innan Malmö Stad gör om, gör rätt och säkrar att alla människor i Malmö får känna sig trygga och får sina mänskliga rättigheter tillgodosedda?
På onsdag lägger Feministiskt initiativ en motion i Malmö kommunfullmäktige där vi föreslår att den strategiska utvecklingsplan för arbetet mot diskriminering som antogs 2010 inte bara gäller dem som bor i Malmö utan alla som vistas i staden.
Sociala resursförvaltningen vill ha cirka 40 sovplatser för utsatta EU-medborgare. Feministiskt initiativ föreslår att antalet sovplatser istället ska motsvara det behov som finns.
Vi vill också att Malmö stad ser till att EU-medborgare får möjlighet att ta del av kommunens verksamheter som medborgarkontor, språkcaféer, Jobb Malmö, SFI-undervisning och kontakt med Arbetsförmedlingen.
Europeiska Socialfonden förklarade i helgen att den har en pott på 90 miljoner kronor och att svenska staten skjutit till 12 miljoner för att informations- och utbildningssatsningar ska göras. Ändå lyser de med sin frånvaro i Malmö stads handlingsplan.
Feministiskt initiativs förslag avser att göra tillvaron värdigare, tryggare och säkrare för de utsatta EU-medborgare som vistas i Malmö.
Katerin Mendez
Gå till toppen