Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mona Sahlin: Religiösa ledare måste ta ansvar mot terror

Religiösa ledare måste ta större ansvar för att hindra unga män att bli islamistiska terrorister.
Det anser regeringens samordnare Mona Sahlin.
Men imamen Salahuddin Barakat från Malmö är rädd att hennes uttalande uppfattas som ett kollektivt skuldbeläggande av alla muslimer.

Gympahallen i Islamic Center i Malmö är fullsmockad när polisen och moskén gemensamt anordnar möte om hur goda krafter i samhället kan motverka våldsbejakande extremism.
Huvudtalare är regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism Mona Sahlin.
Hon har fått hård kritik från Sveriges muslimska råd för att hon krävt att religiösa ledare och muslimska samfund tar större ansvar och aktivt avstånd från terrorgrupper som Islamiska Staten.
Enligt ett uttalande från rådet gör sig Sahlin skyldig till "kollektiv skuldbeläggning av en hel grupp".
Inför seminariet i Malmö skrev en av de inbjudna, föreläsaren Salih Tufekcioglu, i en insändare i Sydsvenskan att han tänkte bojkotta mötet, eftersom det förlagts till Islamic Center.
Valet av lokal speglar, enligt Tufekcioglu, att Sahlins uppdrag är att "bekämpa islamismen istället för extremismen".
Men i sitt tal under basketkorgen i gympahallen står Mona Sahlin på sig i kravet på att muslimska ledare måste engagera sig tydligare mot att unga svenska män radikaliseras och blir terrorister.
–  De extrema måste få mothugg av muslimska församlingar. Det måste ske offentligt. Debatten måste höras, säger Sahlin.
– De här killarna lyssnar inte på en socialarbetare i boots.
Enligt Säpo har trehundra svenskar anslutit sig till Islamiska Staten i Syrien och Irak. Bland dem finns unga män från Malmö och Lund. Risken att någon återvänder och begår terrordåd i Sverige är stor. Men det är också risken att dö i Syrien; enligt Säpo har ett trettiotal svenskar dött när de stridit för Kalifatet.
Mona Sahlin berättar om 17-årige Bilal från Alby i Stockholm. En dag tog han sin träningsväska och gick hemifrån som vanligt. Han kom aldrig tillbaka. Tre veckor efter försvinnandet ringde telefonen hos föräldrarna: "Grattis! Bilal har kommit till Pardiset!" sade en röst.
– Bilal måste få möta religiösa företrädare som säger: Du kommer inte till paradiset om du halshugger och bränner människor. Islam är en fredlig religion.
– Att säga att religiösa ledare måste ta ansvar för detta är inte att skuldbelägga alla muslimer, säger Mona Sahlin.
I publiken står Salahuddin Barakat och lyssnar, imam och grundare av Islamakademin. Han möter själv i sitt yrke unga muslimer som lockats av Islamiska Statens jihadpropaganda och försöker övertyga dem att stanna hemma.
Men Barakat tycker att det ligger en del i kritiken mot Sahlin.
– Visst har alla ett ansvar för att bekämpa extremism. Men att peka ut just muslimska ledare uppfattas av många som ett kollektivt skuldbeläggande av alla muslimer.
I en paus för vi samman Sahlin och Barakat på gårdsplanen utanför moskén.
Barakat: "Det är lätt som muslim att känna sig stigmatiserad. Man måste vara försiktig när man pratar om ett så här känsligt ämne så att man inte spär på Sverigedemokraternas fördomar."
Sahlin: "Jag tycker tvärtom att debatten har varit alldeles för försiktig. Det kanske pratas om extremism inne i församlingarna. Men det måste höras utåt. Där fattas en hel del. En person som jag har ju mycket svårare att nå fram till de killar som är i riskzonen.
Barakat: Jag uttrycker bara vad många muslimer tänker. Och varför ställer man inte samma krav på kyrkan att ta avstånd från Breivik?
Sahlin: Jag pratade ju om Breivik här inne. Han påstod att han var en kristen korsriddare och mördade en människa per minut på Utøya. Självklart måste alla ta avstånd. Men det gör ju inte problemet mindre med att trehundra svenskar anslutit sig till Islamiska Staten.
Till slut enas Mona Sahlin och Salahuddin Barakat om att ingen av dem är problemet – utan förhoppningsvis en del av lösningen.
Inne i gympahallen tycks enigheten stor – de flesta av deltagarna är politiker och myndighetsfolk – om att Islamic Center är en utmärkt plats att hålla möte om hur extremism ska bekämpas.
– Vi är en svensk moské. Vi kan inte sitta och gömma oss. Vi måste delta i samhället och ta ansvar för våra ungdomar, säger Bejzat Becirov, ordförande på centret.
I dörröppningen står Ali Abdalli och lyssnar. Han är lärare i islamologi på Ögårdsskolan. Ursprungligen kommer han från Tunisien.
Inte heller han förstår varför det skulle vara fel att hålla ett seminarium i Islamic Center och visa att församlingen vill dra sitt strå till stacken för att motverka extremism och terrorism.
Efter terrorattacken i Köpenhamn i februari talade han med sina elever om terrorism.
–  Efter Köpenhamn sa vi som det var till våra elever: Det där är terrorism och det står i strid med islam, säger Ali Abdalli.
Han kallar sig "patriot" och tycker det är viktigt att unga i Sverige får lära sig om islam från lärare som är väl förankrade i den svenska demokratin.
– De måste lyssna på lärare som lever här i Sverige. Som förstår det svenska samhället. Inte på några imamer i Saudiarabien som inte vet ett dugg om Sverige.
Medan seminariet pågår i gympahallen visar Ali Abdalli oss runt i sitt klassrum. På väggen sitter teckningar av berättelser ur Koranen. Ali Abdalli pekar på en plansch. Den muslimska halvmånen, det kristna korset och den judiska Davidsstjärnan, sida vid sida och med nästan exakt likalydande citat ur respektive skrift.
Ali Abdalli läser högt: "Man ska önska andra det man önskar sig själv".
Ett citat ur Koranen, förvillande likt kärleksbudskapet i Jesus bergspredikan.
– Religionerna har samma budskap. De kommer från samma källa. Från samma Gud.
Gå till toppen