Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lisette Schulman

Lisette Schulman, Stockholm, har avlidit, 63 år gammal. Hon var änka efter Allan Schulman och efterlämnar sönerna Niklas, Alexander och Carl-Johan med familjer.

Åkarp 1981. Lisette Schulman fyllde 30 år. Lisettes äldste son skickade häromdagen en bild från den där sommardagen i juni. Minnen väller fram och sorgen – över en livslång vänskap som slutade då Lisette oväntat avled. Alldeles för ung. 63 år.
Minns en middag i Allans och Lisettes hem i Smyge 1979. Lisette hade börjat läsa juridik. Hennes karriär tycktes vara utstakad. Det var ju hon som skulle bli journalist. Hon som redan stod i en tv-studio som programledare som om hon inte hade gjort annat i hela sitt liv. Så blev det inte.
Hon lämnade medvetet rampljuset. Istället fick juridiken ta över och Lisette hade under många år uppdrag i näringslivet som talskrivare och ”grå eminens ” i kulisserna åt bland andra dåvarande Volvochefen Sören Gyll.
”Ärkesladdis” presenterade sig Lisette en gång i början på 80-talet för en grupp kvinnor i Skåne som hon just hade lärt känna. En adekvat beskrivning. Hon född 1951 och äldste brodern 1933. Pappan hette Sven Stolpe. Lisette var van att leva och verka bland äldre. Det färgade hennes liv.
Under åren i Skåne skaffade hon sig en egen krets av jämnåriga vänner och hon gjorde ett outplånligt intryck.
Lisette var smart, bildad som få av oss, uppvuxen som hon var i ett superlitterärt hem. Rapp och ödmjuk, härlig humor och vurm för även långa diskussioner om samhällsutveckling och existentiella frågor. Lisette förblir i minnet full av energi. Idéspruta och förebild var hon.
Men trots den lättsamma karaktären var hon disciplinerad och skarp i sin analys och hade en djup katolsk tro. För Lisette var det viktigt att diskutera livsfrågor med allmänmänskliga frågeställningar.
Det framgår också av den krönika hon skrev för ett år sedan i tidskriften M magasin. Lisette beskrev där en förälders "obönhörliga och oupphörliga" kärlek till sina barn. Hon var stark Lisette. Minnet av Lisette är levande.
Sorgen är stor över en vän värd mer liv.
Gå till toppen