Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Cykelstölder för miljoner

Rör sig om stulna cyklar för närmare 1,8 miljoner kronor.

– Cyklar som stjäls är ofta nya. Genomsnittspriset när de köpts lagligt i butik ligger på omkring 4 000 kronor, säger Claes Nilsson, cykelhandlare på Östra Mårtensgatan.
Räknar man på genomsnittspriset som Claes Nilsson nämner, handlar det hittills i år om stulna cyklar till ett värde av 1 792 000 kronor.
– Marknaden för stulna cyklar är stor och det handlar om mycket pengar, säger kommissarie Tomas Lundqvist.
– Bare det senaste dygnet fick vi in elva anmälningar om stulna cyklar. När man anmäler sin cykel stulen är det viktigt att man redovisar kännetecken på cykeln, framför allt ramnumret.
Claes Nilsson handlar inte med begagnade cyklar.
– Det är för mycket skit i den marknaden. Om polisen ska få stopp på marknaden med stulna cyklar måste de vara aktiva på Blocket och Facebook. Men också lägga resurser på att köra hem till de människor som säljer cyklarna och fråga efter originalkvitton, säger han.
Av de 448 cyklar som stulits hittills i år i Lunds kommun var det endast åtta som stals utanför staden Lund. I en jämförelse kan invånarna i Veberöd, Södra Sandby och de andra byarna därmed känna sig förskonade från cykelstölder.
Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, sker det fler cykelstölder per invånare i län med högskolor än utan. I Lund ökade cykelstölderna med 13 procent mellan 2013 och 2014, medan den genomsnittliga ökningen i hela landet låg på 7 procent under motsvarande period.
Men eftersom många cykelstölder inte polisanmäls går det inte att säga exakt hur många som faktiskt stjäls. Försäkringsskyddet och värdet på cykeln är faktorer som spelar in när det gäller anmälningsbenägenheten.
2010 knöts endast 1 procent av brotten till en misstänkt tjuv.
Gå till toppen