Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

En speleman av den gamla traditionen

I helgen höll han i Kulturnattens danskväll. Leif Carlsson är Vellinges kulturentreprenör. Men väl mest känd som den glade skånska vissångaren.

Leif Carlsson har gjort sig känd som en vissångare med sydvästskånska som sångspråk. På hans diskografi finns titlar som "Vi siddor ner" och "Falsterbobryggan - Att näcka uti Falsterbo".
– Skånskan är en del av min identitet. Jag är själv intresserad av dialekter. Förr kunde man höra om någon kom från Trelleborg eller från grannbyn. Idag slätas dialekterna ut. Jag tycker att det är lite synd att de försvinner. Det är ett kulturarv.
Själv är Leif Carlsson uppvuxen i Möllevången, mellan Västra Ingelstad och Östra Grevie. Intresset för musik kom någon gång på högstadiet.
– Det kom några jazzsnubbar till Vångaskolan och skulle lära oss spela gitarr. Jag och några klasskompisar hakade på. Det var Status Quo och Kal P Dal som gällde.
Så småningom började Leif Carlsson följa med "några gubbar från byn" när de var ute och spelade på fester. Han tog jobb inom livsmedelsbranschen med trubadurade på fritiden.
– Jag var mycket ute på äldreboenden. Ibland var det Kostervalsen 25 timmar i veckan, säger han med ett skratt.
Musicerandet tog allt mer över och 1993 var Leif Carlsson med och drog igång "Visor på Månstorp".
För några år sedan flyttade han från Vellinge. Hustrun fick nytt jobb och de slog sig ner i Lomma. Men Leif Carlsson tillbringar mycket tid i den gamla hemkommunen ändå. Genom sitt företag Musiktören är han anlitad som kulturentreprenör av Vellinge kommun och ansvarar för att ta fram ett kulturprogram för vuxna. Senaste arrangemanget var danskvällen på Vanningen i helgen.
– Det svåra är att nå grupper som inte brukar gå på kulturarrangemang. Det hade varit kul att hitta något som appellerar till de kring 25–30 år.
Vad tycker du om kulturlivet i Vellinge?
– Om man tittar i Kulturprogrammet kan man konstatera att det görs otroligt mycket kulturarrangemang i Vellinge. Hela föreningslivet kokar. Min uppgift är inte att konkurrera med deras projekt. Jag försöker få till sådant som de inte vågar eller kan.
Vad gör du själv när du vill ut och roa dig?
– Jag är inte alltid så kulturell som jag utger mig för att vara, haha. På lördag ska jag till Mejeriet och se Tolvan big band. Jag gillar inte stora konserter, som i Parken i Köpenhamn.
Förutom att skriva eget letar Leif Carlsson gärna upp gamla skånska texter som han tonsätter. Just nu håller han på att spela in en skiva med musik han gjort, till texter av författaren Nils Ludvig.
– Jag har fått tillstånd att skriva musik till. Det blir en platta med tolv låtar som kommer senare i vår.
Vid sidan av låtsnickrande, snickrar Leif Carlsson högst bokstavlig och har en egen snickerifirma.
– Nu får jag en blandning i mitt liv. Att stå och snickra 40 timmar i veckan hade jag inte tyckt var så kul. Spelandet är jättekul men jag har aldrig varit en sådan som suttit i studion klockan nio på morgonen och skrivit. Jag kallar mig själv speleman, av den gamla traditionen.

"Tidigast nästa år kan det bli något på Månstorp igen"

"Bilden är från Månstorps gavlar och tagen av mig. Den illustrerar restaureringen av borgen som gläder mitt kulturella hjärta. Men tidigast nästa år kan det bli något på Månstorp igen, det är lite synd, det är många som frågar efter det när de träffar mig".
Viskvällarna brukade arrangeras i den gamla borgruinen under fyra julikvällar varje sommar, med artister som Danne Stråhed, Calaisa, Triple & Touch, Lasse Berghagen och Cajsa Stina Åkerström. Men de senaste två åren har viskvällarna legat nere på grund av renoveringen av borgruinen.
Leif Carlsson har fortfarande hand om liknande viskvällar vid Trollsjön i Eslöv.

Namn: Leif Carlsson

Ålder: 52 år

Bor: Hus i Lomma

Familj: Hustrun Eva och barnen Oskar, 26 år och Max 17 år.

Gör: Underhåller, skriver musik, är Vellinges kulturentreprenör och jobbar som snickare.

Gå till toppen