Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Förslag för att tömma tältläger i parken klubbat

Sociala resursnämnden har antagit planen för att flytta EU-migrantlägret från Pildammsparken.
Både parkstädare och förskolor har problem med människor som uträttar sina behov i parken.

Sociala resursnämnden klubbade på onsdagen en handlingsplan för kommunens arbete med fattiga och socialt utsatta EU-medborgare. Satsningen, som beräknas kosta 5,6 miljoner kronor, föreslår bland annat ett vinterhärbärge.
Men först på tur står att försöka avveckla tältlägret i Pildammsparken.
– Det är ohållbart att de bor där. Pildammsparken är ju en del av Malmöbornas vardagsrum, sa socialkommunalrådet Carina Nilsson (S) i februari.
Gatukontoret, som ansvarar för parken, har inväntat beslutet i sociala resursnämnden.
– Först ska vi nu informera migranterna muntligt med tolk och skriftligt på språk de förstår om att de ska lämna lägret så att vi kan städa parken, säger gatudirektör Kerstin Gustafsson.
När gör ni det?
– Det gör vi de närmaste dagarna eller den kommande veckan.
Om de inte följer uppmaningen tar ni polisens hjälp?
– Ja. Men förhoppningsvis behövs ingen polishandräckning. Det är vår förhoppning att de flyttar på sig frivilligt, säger Kerstin Gustafsson.
Lägret etablerades under hösten. Nu kommer våren och problem kopplade till lägret i parken blir synliga.
Förskolläraren Gunilla Hellstrand från Kronborgs förskola, som ligger intill parken, var på tisdagen med en grupp upp till två år gamla barn i parken. Förskolegruppen satte sig ner bland de torra löven i anslutning till en bokhäck vid den lilla dammen i parken.
– Jag fick en decimeterstor bajsfläck på jackan och pojken som satt närmast mig fick en stor fläck på byxorna, säger Gunilla Hellstrand.
Hon är själv hundägare och säger sig vara övertygad om att det rörde sig om mänsklig avföring.
– Jag har full förståelse för de människor som bor i parken. Men nu kommer våren och vi på förskolan känner att kommunen måste göra något, säger hon.
Gatudirektör Kerstin Gustafsson har ingen information om att mänsklig avföring i parken är ett utbrett problem.
Men Sanna Söderberg, entreprenadansvarig vid gatukontoret, bekräftar att personalen som dagligen sköter parkstädningen flera gånger har haft problem med avföring som bedömts vara mänsklig.
– Ett par gånger har saneringsfirmor skickats till parken av det skälet. Det skedde senast i måndags. Vi har sett problem med avföring i anslutning till lägret, säger Sanna Söderberg.
Det finns tre offentliga toaletter runt Pildammsparken. De har bara öppet dagtid.
Om EU-migranterna blir avhysta från parken ska de, enligt den klubbade handlingsplanen, få mellanlanda i evakueringslokaler i upp till fem dagar.
Gå till toppen