Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Cancerdiagnosen förändrade inte hennes inre

Ett år med cellgifter, strålning och två bortopererade bröst. I en monolog med svärta och humor tar Therése Hammar sig an cancerdiagnosen som inte förändrade hennes inre.
I helgen 28-29 mars sätts föreställningen "Flat is the new black" upp på Stenkrossen i Lund. 

I monologen "Flat is the new black" tar Therése Hammar upp sin personliga erfarenhet av bröstcancer.Bild: Ingemar D Kristiansen
När skådespelerskan Therése Hammar fick diagnosen bröstcancer för två år sedan kände hon inte igen sig i bröstcancersystrarnas trauman och depressioner. Livet var som innan, minus brösten.
Att leva bröstlös förstod hon snabbt sågs som ovanligt. Inom sjukvården frågade man henne när hon skulle skaffa rekonstruktioner – inte om.
– Normen att ha bröst är så stark att jag tvingades försvara mitt beslut, säger Therése Hammar.
Ur detta föddes frågor som har utmynnat i den monolog hon ska framföra i helgen. Om varför det antas vara så svårt att leva utan bröst. Om varför män i synnerhet tar sig rätten att bedöma henne som avsexualiserad. Om varför man förutsätter att hon utan brösten har förlorat sin identitet.
I monologen tar Therése Hammar även upp behandlingstiden och bemötandet inom sjukvården. Om känslan av att inte längre vara en individ, bara ett stycke kött.
Tjipke S. Schmidt som står för regi och musik beskriver Therése Hammars hanterande av sin diagnos som beundransvärt.
– Det finns fler sätt än ett att ta sig igenom sjukdom. Therése har ett fantastiskt förhållningssätt, säger hon.
Det har nu gått mer än ett år sedan behandlingen avslutades, men ibland dyker de upp – de negativa tankarna om återfall och spridning. Eller trollen som Therése Hammar kallar dem.
– Jag ser till att hålla dem på avstånd. Jag noterar tanken, sen låter jag den passera utan onödig energi, säger hon.
Gå till toppen