Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Judiska förskolan halveras efter terrorattentaten

Terrordåden i Köpenhamn och Paris gör att många barn lämnar den judiska förskolan i Malmö.
Framtiden är oviss och församlingen vädjar nu om stöd från Malmö stad.

– Jag är mycket oroad över framtiden, säger Jehoshua Kaufman, församlingens ordförande.
Det finns nu 32 barn på förskolan och till hösten ser det ut att vara 17.
– Alla slutar inte av oro för säkerheten, men många gör det. Redan är det fyra, fem barn som slutar av den anledningen.
Minskningen gör att församlingen planerar att stänga en av de två avdelningarna på förskolan.
– Det är ett stort bekymmer. Vi är förtvivlade över det här. Förskolan är grunden för församlingens verksamhet. Det är den uppväxande generationen.
Morden på judar i Köpenhamn och Paris de senaste månaderna gör att många i församlingen befarar att säkerheten i Malmö inte är tillräcklig.
– Det som hände i Paris var att de tog någon som gisslan och tvingade sig in. Det har skrämt upp folk här ännu mer. Vi har haft incidenter här där personer har passat på att ta sig in när någon i församlingen har gått in, säger Jehoshua Kaufman.
– Vi ser generellt ett medlemstapp. Vuxna lämnar inte församlingen av den här anledningen, men vi bygger underifrån och det skapar en anknytning till den judiska gruppen och den judiska traditionen med den här förskolan.
Om Malmö ska fortsätta vara en mångkulturell stad med en judisk grupp behöver församlingen stöd, menar Jehoshua Kaufman.
– Vi har ansökt om stöd från kommunen så att vi kan behålla 28 platser i alla fall ett halvår så att det hinner vända.
– Jag förstår att det är bekymmer med det, men om man är seriös med att den judiska församlingen ska finnas kvar och fungera i det här samhället så behövs det kanske extra insatser då och då.
Församlingen behöver också fysiskt förstärka säkerheten genom en bemannad sluss för personer som ska komma in i byggnaden, menar Jehoshua Kaufman
Kommunalrådet Andreas Schönström (S) anser att det finns formella hinder för att ge församlingen möjlighet att behålla platser på förskolan.
– Jag har stor förståelse för deras oro, men rent lagligt kan vi inte ge ersättning för barn som inte är där. Deras största bekymmer är säkerheten. Den dialogen kör vi nu med regeringen om att den, enligt tidigare givna löften, måste skjuta till mer medel för församlingens säkerhet.
Hur ser du på att familjerna är rädda för sina barns säkerhet?
– Jag har förståelse för deras rädsla. Men vi kämpar tillsammans med judiska församlingen för att de ska få de resurser de behöver för att känna trygghet.
Hur viktigt är det här för Malmö stad?
– Det här är oerhört viktigt. Det handlar om grundprincipen att alla som bor i vår stad har rätten att känna sig trygga och säkra.
Gå till toppen