Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Böcker blir till techno på annorlunda bokklubb

De blandar konst och film och spelar allt ifrån techno till schlager. Ikväll tolkar Malmöduon 2 Mothers in a Carwash boken "Låt vargarna komma" på Bushwick Bookclub.

Bildkonstnären och poeten Jenny K Lundgren (vänster) och kompositören Kirsti Öibekk Pedersen (höger) utgör duon 2 Mothers in a Carwash som ikväll spelar på Moriskan.Bild: Marko Wram n
– Vi har verkligen inte gjort det lätt för oss.
Med viss nervositet i rösten berättar Jenny K Lundgren, den ena halvan av 2 Mothers in a Carwash om vad som väntar inför kvällens spelning.
– Det är fem låtar som är extremt olika. Att byta sinnesstämning mellan varje låt är krävande. Svettnivån är hög, säger hon.
Den andra halvan av duon, kompositören Kirsti Öibakken Pedersen, förklarar närmare:
– Vi skrider över alla gränser. Det kan vara punk, techno eller mer odefinierade ljudlandskap.
– Man skulle vilja vara First Aid Kit och låta likadant genom hela konserten. Ibland önskar jag att vi hade gjort det lättare för oss men det ingår inte i konceptet, säger Jenny K Lundgren.
Kirsti Öibakken Pedersen och Jenny K Lundgren träffades för första gången på en konstutställning 2011. Kort därefter beslöt de sig för att starta ett musikprojekt ihop och ganska snart hade de bokat in sin första spelning.
Problemet var att de varken kände varandra eller hade något material att visa upp.
– Vi lyckades ändå skapa en föreställning på några månader, säger Kirsti Öibakken Pedersen.
Jenny K Lundgren:
– Vi var dock otroligt nervösa.
Inför arbetet med spelningen lärde duon känna varandra samtidigt som de utvecklade en arbetsmetod.
Jenny K Lundgren skrev texter inspirerade av upplevelser ur deras liv - glädje och sorg, skilsmässor och kaffestunder. Kirsti Öibakken Pedersen tonsatte sedan texterna och till föreställningen använde de sig av andra konstnärliga uttryck som film och diktuppläsning för att förmedla sitt budskap.
– Det är inte så mystiskt egentligen, det handlar om att tillföra något till det vi vill berätta. Det handlar lika mycket om det som händer mellan låtarna som under dem, säger Kirsti Öibakken Pedersen.
Detta tvärkonstnärliga livekoncept har duon fortsatt att använda sig av och deras gränsöverskridande föreställningar väckte arrangörerna till Bushwick Book Clubs intresse.
– Det märks att de är kreativa. Vi tänkte att de nog skulle gilla uppgiften, säger Thomas Teller, en av klubbens arrangörer.
Bushwick Book Club går ut på att artister, alltifrån musiker till akrobater, ska läsa en bok och sedan göra en föreställning inspirerad av det de har läst. Inför varje tillfälle är det en ny bok och nya artister.
Thomas Teller berättar att duons blandning av konstformer, humor och allvar passar in med Bushwick Book Clubs koncept - att göra något kreativt inspirerat av litteratur.
Kvällens föreställning är baserad på boken "Låt vargarna komma" av Carol Rifka Brunt. En bok som skildrar en 14-årig flickas utanförskap i gränslandet mellan barndom och vuxenliv.
Bokens ämne var något som 2 Mothers in a Carwash tilltalades av.
– Vi har en hel del låtar som handlar om att vara udda. Undrar varför, säger Jenny K Lundgren lite skämtsamt.
Specialskrivna låtar i olika genrer, nya texter och filmer är vad duon utlovar.
Jenny K Lundgren berättar att tankarna kring de visuella elementen vid deras föreställningar har sitt ursprung från deras bakgrunder som konstnärer och att även deras klädsel är en del av kvällens framträdande.
Kirsti Öibakken Pedersen börjar skratta och inflikar:
– Det är ju alltid samma palettjacka som vi har på oss.
– Okej, vi har lite att jobba med på den fronten, konstaterar Jenny K Lundgren.

Bushwick Bookclub

Klubbkoncept som startade i New York 2009 och även drivs i Malmö/Helsingborg.
Grundtesen är att alla som sysslar med något kreativt är intresserade av litteratur. Artister bjuds in för att läsa en bok som de sedan framför en tolkning av.
Ikväll arrangeras klubben på Moriskan i Malmö och uppträder gör 2 Mothers in a Carwash samt artisten Adam Evald.
Besökarna behöver inte ha läst boken för att få ut något av föreställningen.
Gå till toppen